Topp 10: De beste norske restauranter i 2022

thumb image

2022 er bak oss, og det er på tide å gjøre opp status over restaurant-året som har gått. Tradisjonen tro har våre gjester kåret sine favorittspisesteder, og nå kan vi endelig løfte sløret for hvilke som kom på listen over de ti beste norske restauranter i det foregående året.

Hvis du ønsker å starte det nye året med en spiseopplevelse litt utenom det vanlige, kan du med fordel besøke en av de to spisestedene som har blitt kåret til de beste norske restaurantene i 2022.

1. Bjaaland Bygderestaurant

beste norske restauranter
Foto: Bjaaland Bygderestaurant

Førsteplassen over de beste norske restauranter i 2022 går til ingen ringere enn Bjaaland Bygderestaurant. Denne lille restaurantperlen ligger i den naturskjønne bygda, Morgedal i Telemark, og her har de både velsmakende lokalmat, sjarmerende stemning og rik historie på menyen.

Restauranten ble åpnet i 2020 av Hellene og Thomas Berstad i det gamle Olav Bjaalandsmuuseet i Morgedal. Olav Bjaaland var en norsk skipioner og polfarer – kort sagt: en ekte eventyrer. Så det er kun passende at hjemmet hans legger lokalet – og navn – til et restauranteventyr.

Hellene og Thomas Berstad har jobbet og spist seg gjennom store deler av verden, og da de til slutt landet i den naturskjønne telemarksbygda og åpnet Bjaaland Bygderestaurant, ønsket de å videreføre noe av Olav Bjaalands eventyrlyst. Det fallt derfor helt naturlig å oppkalle restauranten etter den lokale eventyreren.

beste norske restauranter
Foto: Bjaaland Bygderestaurant

Hos Bjaaland Bygderestaurant lager de mat fra bunnen av – og helst på lokale råvarer. Maten skal nemlig helst fortelle en historie – om kjærligheten til bygda og de vakre fjellene som omgir den. I tillegg til lokale matvarer, foretrekker Hellene og Thomas Berstad, økologiske ingredienser fra naturvennlige produsenter.

Resultatet er utrolig velsmakende, og en fryd for både smalsløker og øyne. Det kan både smakes og sees at det ligger både solidt kokkehåndtverk og mye kjærlighet bak de lekre rettene hos Bjaaland Bygderestaurant. I tillegg til utsøkt mat og høykvalitetesvin, kan bygderestauranten også lokke med en fantastisk gjestfrihet og vakre lokaler.

På fredager står det enkle og delevennlige retter på menyen – perfekt når du skal kose deg med venner og familie. På lørdager kan du nyte deres 6-rettersmeny – som alltid er en kulinarisk opplevelse.

Bedømmelse: 5.83 av 105 anmeldelser

Adresse: Vårstaulvegen 1, 3848 Morgedal

2. Umami

beste norske restauranter
Foto: Umami

På andreplassen over 2022s beste norske restauranter, finner du Umami. Harstad-restauranten ble i 2017 kåret til Nord-Norges beste restaurant av The White Guide Nordic, og ambisjonsnivået har ikke blitt lavere siden dengang. Her har du nemlig muligheten for å nyte et fantastisk måltid i hyggelige og innbydende lokaler.

Umami betyr velsmakende og lekkert på japansk, og det er nettopp disse to adjektivene som kjennetegner maten som serveres på den anerkjente restauranten. Den smaker fantastisk, og er i tillegg en sann fryd for øyet.

Umami åpnet i 2011, og fra den slo dørene opp første gang, har restauranten kunne lokke med nydelig og nyskapende mat laget på gode, nord-norske råvarer. Umami drives av kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, som begge har jobbet på noen av Norges beste restauranter. Så Umami kan også skryte av å ha et kjøkkenteam i toppklasse.

beste norske restauranter
Foto: Umami

På denne anerkjente nord-norske restauranten går høy faglighet og gode råvarer opp i en større enhet. Deres hovedprioritet er å kombinere unike smaker og høykvalitetsingredienser, og resultatet er retter som både er en fryd for øyet og en opplevelse for ganen.

Menyen hos Umami skifter i takt med hvilke råvarer som er i sesong, og de serverer til enhver tid det beste fra naturens spisskammers. Umami arrangerer også månedlige matkurs og matlek, og deres koselige spisestue er tilgjengelig for både små og store anledninger.

Bedømmelse: 5.73 av 245 anmeldelser

Adresse: Hans Egedes gate 12, 9405 Harstad

3. À L’aise

beste norske restauranter
Foto: À L’aise

Tredjeplassen over de beste norske restauranter i 2022 er det Oslo-restauranten À L’aise som stikker av med. Den franskinspirerte restauranten slo dørene opp i 2017, og har siden åpningen kunnet skjemme bort gjestene sine med moderne eleganse og klassisk fine-dining.

Det er den anerkjente danske kjøkkensjefen Ulrik Jepsen som styrer på kjøkkenet, og han har tidligere jobbet på flere danske Michelin-restauranter, inkludert fasjonable Hotel D’Angleterre i København.

Hos À L’aise møtes klassiske matlagingsteknikker med moderne eleganse, og sesongens beste råvarer med kvalitetsingredienser fra hele verden. Resultatet er både kreativt og utrolig velsmakende.

beste norske restauranter
Foto: À L’aise

Menyen følger årstidene, og den er full av spennende gastronomiske overraskelser – både på tallerkenen og i glasset. Rettenes elegante anretning er en opplevelse i seg selv, og maten harmonerer perfekt med den klassiske og elegante innretningen.

Så hvis du ønsker en minneverdig restaurantopplevelse med et streif av fransk eleganse, skal du avlegge À L’aise et besøk. Du bør imidlertid huske å bestille bord noen dager i forveien, da dette av gode grunner er et svært populært sted.

Bedømmelse: 5.64 av 325 anmeldelser

Adresse: Essendropsgate 6, 0368 Oslo

4. Restaurant SÖL

beste norske restauranter
Foto: Restaurant SÖL

På fjerdeplassen over fjorårets beste norske restauranter, finner du Restaurant SÖL i Stavanger. Spisestedet serverer nordisk mat med grønnsaker i fokus, god naturvin og en deilig, avslappet stemning. 

Navnet SÖL kommer fra den nordiske tangtypen söl, som på mange måter illustrerer restaurantens profil, nemlig rene måltider med fokus på bærekraftig mat med inspirasjon fra det nordiske kjøkken. 

På SÖL er det fokus på en avslappet service uten typiske restaurantregler. De tre eierne jobber alle i restauranten, og det tradisjonelle skillet mellom kokk og servitør finner du ikke på Stavanger-restauranten. Her bidrar alle til alt, og fokuseres mer på å snakke med gjestene, fremfor skjenking av drikke og åpning av dører. Her er det de gode og nære matopplevelsene som står i sentrum.

beste norske restauranter
Foto: Restaurant SÖL

Rettene på menyen skiller seg ut fra andre restauranter ved å ha hovedfokus på grønnsaker – mens kjøtt eller fisk er en del av tilbehøret. Restauranten har både lunsjmeny, middagsmeny og personalmat. Middagsmenyen består av seks retter som varierer utifra årstider og råvarertilgang. Drikken avspeiler maten med et fokus på naturvin i tillegg til egenproduserte juser og øl fra mikrobryggerier.

Bedømmelse: 5.58 av 653 anmeldelser

Adresse: Hetlandsgata 6, 4013 Stavanger

5. Restaurant Selection

beste norske restauranter
Foto: Restaurant Selection

Sist, men ikke minst: På femteplassen over de beste norske restauranter finner du Restaurant Selection. Denne unike restaurantperlen ligger sentralt plassert midt på fasjonable Frogner, og her venter det deg en matopplevelse litt utenom det vanlige. Hos Selection møtes nemlig det beste av norsk matkultur med det ypperste fra det asiatiske kjøkken. Så hvis du synes utsøkte fusjonretter og lekre cocktails i hyggelige omgivelser høres fristende ut, er dette stedet for deg.

Hos Selection er både stemningen og smakene i toppklasse. Her kan du oppleve hele smaksskalaen – fra surt, salt og bittert, til søtt og umami.

Som gjest blir du tatt med på en spennende gastronomisk rundreise til Asia og hjem igjen, med inspirasjon fra både Japan, Thailand, Vietnam, Indonesia og Kina. Menyen er full av kreative vrier på klassiske favoritter, og resultatet er de lekreste retter som ser like utsøkte ut som de smaker.  

beste norske restauranter
Foto: Restaurant Selection

Du kan velge mellom flere lekre japanskinspirerte fusjonsretter med sjømat i fokus. Men skulle du være en av dem som ikke er så begeistret for fisk og skalldyr, er det nok av andre velsmakende alternativer å velge mellom.

Etter et godt måltid kan du skjemme bort deg selv med noen av de søte fristelsene som du finner på Selections dessertmeny.

Bedømmelse: 5.56 av 28 anmeldelser

Hvor: Bygdøy Alle 63c, 0265 Oslo

De 10 beste norske restauranter i 2022:

  1. Bjaaland Bygderestaurant, Morgedal (5.83 av 105 anmeldelser)
  2. Umami, Harstad (5.73 av 245 anmeldelser)
  3. À L’aise, Oslo (5.64 av 325 anmeldelser)
  4. Restaurant SÖL, Stavanger (5.58 av 653 anmeldelser)
  5. Restaurant Selection, Oslo (5.56 av 28 anmeldelser)
  6. Hyde, Oslo (5.56 av 262 anmeldelser)
  7. Marlenes Bistro, Kongsberg (5.55 av 41 anmeldelser)
  8. Fokus Restaurant, Sandvika (5.55 av 89 anmeldelser)
  9. Værtshuset Bærums Verk, Bærums Verk (5.53 av 834 anmeldelser)
  10. The Zip, Stavanger (5.52 av 72 anmeldelser)

Du liker kanskje også...