Brutus leker med de beste
8. mai kommer Noma-kokken Tom Halpin og vinprodusenten Antony Tortul til Brutus på Tøyen. Vi har snakket med John Sonnichsen, medeier i Brutus, om tanken bak arrangementet og om Norges økende interesse for naturvin.
Kokkebransjen er en av de tøffeste i verden. Men også en av de mest kreative.
Tøyenrestauranten Brutus balanserer mellom begge deler, med hovedvekten på det siste.
8. mai får den uformelle kneipa celebert besøk av den tidligere Noma-kokken Tom Halpin og vinprodusenten Antony Tortul fra La Sorga.
– Antony er en av de flinkeste i verden innen naturvin. Han vil gå rundt til bordene og dele av sin kunnskap. Tom er en kokk i verdensklasse. Han vil lage en 4-retters meny basert på kreativitet og årstidens råvarer, sier John Sonnichsen på Brutus. Sonnichsen er fra Danmark og har tidligere skjenket vin på Noma i København, Bagatelle i Oslo og mange andre restauranter.
Gøy for gjestene
Siden oppstart i fjor har Brutus arrangert flere kvelder med finfint besøk av noen av verdens beste kokker og vinkelnere. Både gjengen fra Michelin-restauranten Volt i Sverige samt kokk Even Ramsvik fra Sentralen har vært innom og laget mat på Brutus det siste året, i tillegg til mange flere.
Hva er tanken bak alle disse arrangementene?
– Jeg har jobbet med mange forskjellige mennesker rundt om i Europa, men det er ikke alltid så lett å møtes. Dette er utrolig ambisiøse folk, så det å bare ta seg fri og dra et sted er ofte veldig vanskelig. Disse arrangementene skaper et nytt rom. Det er også gøy for gjestene, tror jeg. De får muligheten til å se hvordan noen av de beste i verden jobber, sier Sonnichsen.
Marked for naturvin i Norge
Brutus holder til i et lokale bak Oslo fengsel. Interessen for den lille sjappa er utvilsomt stigende. Da sekstetten bak, Mathias Lyngholm Dardeau, Mikkel Hvidberg Løkke, Phuc Tan Nguyen, Jens Føien, John Sonnichsen og Arnar Jakob Gudmundsson, åpnet dørene til Brutus i fjor, representerte de noe nytt. Frem til da var naturvin en relativt ukjent vin-genre i kongeriket Norge. Mange var nysgjerrige. Nå, ett halvt år senere, forteller Sonnichsen at folk begynner å skjønne greia.
– Januar var litt stille, men de siste månedene har det går veldig bra. Folk begynner å føle seg trygge på konseptet, sier Sonnichsen.
Han synes det er bra at naturvinen – vin laget uten tilsetningsstoffer i vinmark eller i kjeller, gjæret og modnet i nøytrale beholdere – begynner å få fotfeste i Norge.
– I Danmark har man lov til å reklamere for alkohol. Det gjør at man hurtig får øynene opp for nye tendenser. Samtidig reiser man mye mer i dag enn for 20 år siden. Folk er også mer observante på grunn av sosiale medier. Så etterspørselen er der, og det er absolutt et voksende marked for naturvin i Norge, sier Sonnichsen.
Positiv respons
I løpet av det neste året vil Brutus huse en lang rekke stjernekokker og andre kreative sjeler fra fjern og nær (akkurat hvem er foreløpig hemmelig).
– Det gir oss mange nye impulser. Det å få inn folk utenfra gjør at man ser nytt på ting. Man får noen nye ideer, sier Sonnichsen.
Opplegget er spontant og lekent. Helt i tråd med Brutus overordnede filosofi.
– Vi har laget et sted der du kan poppe innom når du har lyst. Derfor er det kun mulig å booke halve restauranten. Den andre halvdelen står alltid ledig.
Gjestene er også imponert over arrangementene. Sonnichsen forteller at det ikke er hver dag man får servert Michelinmat til en rimelig pris.
– Det har vært utrolig positiv respons. Vi har fått noen stamgjester, og det har også begynt å komme en del nye folk. Det er en god energi i rommet på disse kveldene. Det er gøy, sier Sonnichsen.