Guide: Her får du skrei

thumb image

Nå er skreien her! Hvis du er en av dem som har gledet deg til skreisesongen, så trenger du ikke vente lenger. På disse restaurantene kan du kose deg med velsmakende retter laget på ferskfanget skrei fra Lofoten.

Vi er midt i høysesongen for gourmetfisken skrei. Skrei er en torskefisk som hovedsakelig er å finne i Barentshavet. Men mellom januar og april vandrer den over 3000 km ned til norskekysten for å gyte, spesielt rundt Lofoten, Senja og Vesterålen.

I Nord-Norge har man fisket etter skrei siden vikingtiden, så man kan trygt si at det årlige Lofotfiske har lange tradisjoner. Og det er ikke så rart å forstå. Skrei er nemlig en smaksopplevelse utenom det vanlige. Det hvite og delikate kjøttet er usedvanlig mørt og smakfullt på grunn av de store avstandene som fisken tilbakelegger.

Sulten på å smake årets skrei? Vi har laget en guide til noen av restaurantene med skrei på menyen:

Hildr Gastro Bar (Tromsø)

Hildr er en familiedrevet nabolagsrestaurant som holder til i et sjarmerende gammel trehus midt i Tromsø sentrum. Bare ett år etter åpningen i 2015, ble restauranten kåret til byens beste spisested av iTromsø.

Hos Hildr kan du nyte alt fra lokal husmannskost til tapas og fjonge drinks. Rettene henter inspirasjon fra både de rike nord-norske mattradisjonene og det internasjonale kjøkken – noe som resulterer i noen helt fantastiske smaksopplevelser.

Trømsø-restauranten er også et godt sted å feirer skrei-sesongen. Her kan du nemlig smake en lekker rett av skrei med blankett saus, rosenkål og multebær.

Hvor: Skippergata 11, 9008 Tromsø

Bro (Ålesund)

I sentrum av Ålesund finner du den anerkjente restauranten Bro. Her kan du meske deg med lekre retter, basert på gode lokale råvarer fra den sunnmørske naturen. Bro har både en ‘casual dining’ restaurant og en koselig kaffebar, som forvandles til en cocktailbar etter mørkets frambrudd.

Menyen er a la carte og er basert på lokale råvarer i sesong. Her er det kystgastronomi som er i fokus, og dette gjenspeiles også i deres skiftende menyer.

Nå som skreien er i sesong, kan Bro friste med både en forrett og hovedrett laget på den tradisjonsrike fisken. Forretten består av skrei røkt med einer, stikkelsbær, lardo, selleri og kjernemelksaus. Og til hovedrett kan du smake deres skrei med sprø skorpe av tang og estragon, med potet, østers velouté og sjøasparges til.

Hvor: Notenesgata 1, 6002 Ålesund

Full Steam (Tromsø)

Full Steam ble etablert i 2018 og ligger fantastisk til på den gamle Bangsundbrygga i Tromsø, som før i tiden fungerte som byens fiskerimottak. Her får gjestene mer enn et godt måltid – de kan også oppleve den rike nord-norske fiskerihistorien på nært hold.

Restauranten er innredet som en levende utstilling, og gjennom små fortellinger får man innblikk i skreifiskets historie i de nordligste fylkene.

Hos Full Steam får du med andre ord både et smakfullt, kortreist måltid og et spennende innblikk i en næring som har preget Norge i mer enn 1000 år. Og som seg hør og bør har restauranten nå et tradisjonelt måltid av panert skrei med god gammeldags ertepure og potetmos på menyen.

Hvor: Søndre Tollbodgate 3, 9008 Tromsø

Restaurant KØL (Frederikstad)

Midt i hjertet av Fredrikstad ligger KØL. Navnet stammer fra den østfoldske måten å uttale ordet «kull» på. Her er det nemlig grillretter som er i fokus. Bak konseptet står Claes Brink og Tobias Gustafsson, som også driver den anerkjente Restaurant Slippen.

Konseptet bak KØL ble til etter en reise på kryss og tvers av USA. De nysgjerrige restauranteiernes mål med turen var å finne hemmeligheten bak et autentisk grill- og BBQ-måltid. Og hemmeligheten, den fandt de!

I dag kommer lærdommene fra USA-turen til live hos KØL, sammen med inspirasjon fra Mexico og smaker fra hele verden. Resultatet er nydelige og saftige retter. Hos KØL kan du nå kose deg med forretten skrei tempura med red curry-hollandais og frisk mangosalat, samt en hovedrett av jospergrillet skrei med spicy blåskjellsaus, potetpuré, grillet brokkoli og syltet løk.

Hvor: Nygaardsplassen 7, 1607 Fredrikstad

Fiskekompaniet (Tromsø)

Idyllisk plassert nede ved havnen i Tromsø sentrum, finner du Fiskekompaniet. Få ting slår kombinasjonen lekker sjømat og vakker havutsikt, og denne restauranten kan lokke med begge deler.

Rettene som serveres gjenspeiler fiskerestaurantens ambisjon om å dele det ekte og naturlige som havet har å tilby, samt å sette alle de gode smakene fra Nord-Norge på smakskartet.

Menyen er som havet, i konstant endring, og den er alltid fullspekket med ferske overraskelser og sesongbetonte smaksopplevelser fra den arktiske naturen. Så her markeres selvfølgelig den tradisjonstunge skrei-sesongen med et utsøkt måltid av skrei med vin jaune & soppduxelle.

Hvor: Killegreens gate 6, 9008 Tromsø

Umami (Harstad)

Harstad-restauranten, Umami, ble i 2017 kåret til Nord-Norges beste restaurant av The White Guide Nordic, og ambisjonsnivået har ikke blitt lavere siden dengang. Her har du nemlig muligheten for å nyte et fantastisk måltid i hyggelige og innbydende lokaler.

Umami betyr velsmakende og lekkert på japansk, og det er nettopp disse to adjektivene som kjennetegner maten som serveres på den anerkjente restauranten. Den smaker fantastisk, og er i tillegg en sann fryd for øyet.

Restauranten kan lokke med nydelig og nyskapende mat laget på de beste nord-norske råvarene. Menyen hos Umami skifter i takt med hvilke råvarer som er i sesong, og de serverer til enhver tid det beste fra naturens spisskammers. Og nå kan du nyte et utsøkt måltid av bakt skrei, erterkrem, asketerte fylt med kremet purreløk og dill, toppet med sitron-persillesjy.

Hvor: Hans Egedes gate 12, 9405 Harstad

You may also like...