Spicy mat i Oslo: Prøv disse smaksbombene!

thumb image
Foto: Barish

Sterk mat med mye smak er historisk ikke noe nordmenn har drevet med, men tidene forandrer seg – og nå elsker vi at ganen pirres av nye smaker! Få med deg disse herlige smaksbombene av alle typer nasjonaliteter og spicy mat i Oslo.

Når smaksløkene søker eventyr, er det få ting som vekker dem til live som sterk og spicy mat. I Oslos internasjonale matlandskap finner man en rekke restauranter som serverer nettopp dette – fra brennende indiske curries til ildfulle meksikanske salsaer. Men hva er det som egentlig kjennetegner disse smaksbombene, og hvorfor elsker vi dem så høyt.

Hva er egentlig sterk mat?

Sterk mat kjennetegnes ikke bare ved sin evne til å fremprovosere svette på pannen. Det handler om komplekse smaker som bygger på bruk av krydder og ingredienser som chili, pepper, hvitløk, ingefær og et utall av andre aromater. Disse ingrediensene kan stimulere, forbedre og forvandle en ellers enkel rett til et fyrverkeri av smaker.

Forskning antyder at det å spise spicy mat kan frigjøre endorfiner, kroppens naturlige smertelindrende og lykkefremkallende kjemikalier. Dette kan forklare hvorfor noen mennesker utvikler en nesten masochistisk forkjærlighet for smertefullt spicy mat. I tillegg har mange sterke krydder som brukes i disse rettene antiseptiske og helsefremmende egenskaper, som gjør dem til mer enn bare en kulinarisk opplevelse.

Her gir vi deg fem restauranter i Oslo som kan kunsten å servere perfekt spicy mat!

Listen to Baljit – digg indisk streetfood!

Spise frisk, sprø og deilig indisk streetfood? Da skal du ta turen innom Listen to Baljit nederst i Frognerveien. I kontrast med noen av byens tyngre, tradisjonelle indiske restauranter har Listen to Baljit et mer moderne og ungdommelig preg over seg.

Menyen hos Listen to Baljit byr på et spennende utvalg av modernisert streetfood og tradisjonelle retter. Kjøkkenet byr også på andre store og mettende porsjoner, som krydret grønnsakskarri, butter chicken og rogan josh. Har du lyst på en søt avslutning på måltidet, kan du la deg friste av jalebi med iskrem, i tillegg til andre særdeles gode desserter. Med andre ord, her skapes det glade munnfuller.

Listen to Baljit har litt av et drømmeteam. Kokkene har sterk lidenskap og lang erfaring når det kommer til det indiske kjøkken. Flere har tidligere jobbet på de anerkjente hotellene og restaurantene Taj Mahal Palace, Mumbai, The Great Palaces of The Leela og Udavillas by Oberoi’s Rajasthan.

Hvor: Frognerveien 1, 0257 Oslo

Panu – avslappet pan-asiatisk gourmet

Panu er stedet for deg som ønsker en avslappet gourmet-opplevelse, akkompagnert av velvalgt musikk som er tilpasset lokalet og bidrar til en avslappet og innbydende stemning.

På kjøkkenet er det Anders Erlandsen som styrer og serverer avslappet gourmet. Han har tidligere jobbet som kokk på de danske Michelin-restaurantene, Geranium og Alchemist – noe som sier alt om nivået på maten som serveres her. Matglade Oslo-borgere som legger turen innom Panu, kan med andre ord glede seg til en både velsmakende og kreativ spiseopplevelse.

Panu serverer både settmenyer og á la carte-retter. Maten er inspirert av det japanske og thailandske kjøkkenet – en slags pan-asiatisk meny om man vil hvor man vet at det ikke spares på de sterke og gode smakene!

Hvor: St. Olavs Plass 3, 0165 Oslo

Bon Lio – fyrrig spansk freestyle!

Bak suksessen Bon Lio står kokken Cato Wara, som er født i Nord-Norge, men oppvokst på Mallorca. Dette er grunnen til at menyen er inspirert fra både det nordiske og spanske kjøkkenet og deres kulinariske tradisjoner. Her blir lokale råvarer hyllet og blir servert med en mediterransk tvist – og nå som spicy mat i Oslo!

På Bon Lio er det ingen meny å klamre seg til, her er det bare å ta bind for øynene, lene seg tilbake og forberede seg på restaurantens kulinariske overraskelser. Men du kan forvente kjente norske smaker, med en sydlandsk tvist. Kanskje du får servert deres pannestekt uer, servert med crispy kyllingskinn og hint av mild og balansert peruanske chili.

Hvor: Storgata 41, 0182 Oslo

Barish – krydret indisk tapas!

Besøk Barish, som ligger midt i hjertet av Oslo på Dronningens gate 26. Her får gjestenes smaksløker valuta for pengene når det serveres krydrede indiske retter med et vri. Barish er stedet der tradisjon møter innovasjon, og hvor hver munnfull er en feiring av smak, aroma og farger. Hvis du er ute etter noe uvanlig og smaksrikt, er dette stedet å gå til.

Ja, du leste rett: Indiske tapas med cocktails er Barish sitt signaturkonsept, og det er en opplevelse du ikke vil gå glipp av. Her kan du utforske en rekke småretter inspirert av autentiske indiske smaker, men presentert på en moderne og leken måte. Fra saftige samosas til krydrede chaat og smakfulle tandooriretter.

Hvor: Dronningens gate 26, 0154 Oslo

Katla – en smak av flere land!

Sjefskokk på Katla, Atli Mar Yngvasson, forlenger smaksopplevelsene fra legendariske Pjoltergeist ved å kombinere smaker fra ulike land i samme rett. Hans reiser til land som Korea, Thailand og Mexico skaper retter som krysser latinamerikanske og asiatiske smaker med nordiske råvarer. Rene smaker som er troverdige mot råvarene og en meny som endres hyppig, men som alltid baserer seg på havets delikatesser – og masse smak! Her får du også en spicy margarita om du ønsker!

Navnet Katla er hentet fra en av de største vulkanene på Island og er et høyst levende sted med åpent kjøkken, uformell atmosfære og høy puls. Her tilberedes mat på åpen flamme og lager sauser på store lavasteiner, eller såkalte molcajeter fra Mexico. Det serveres nordiske råvarer blandet med smaker og teknikker fra Asia og Latin-Amerika, og som gjest kan du følge med på kokkene i aksjon.

Hvor: Universitetsgata 12, 0164 Oslo

Kjenner du smaksløkene dirre av forventning? Er du på utkikk etter spicy mat i Oslo, så vet du hvor du skal dra nå!

You may also like...