Tromsø guide: Her finner du byens beste restauranter

thumb image
Foto: Lars Åke Andersen

Den arktiske hovedstaden kryr av gode spisesteder, du bør sjekke ut! Vi lister noen av Tromsøs beste, så valget blir litt lettere for deg.

På 1800-tallet fikk Tromsø tilnavnet “Nordens Paris”, da byen ble kjent for sitt yrende kulturliv og livlighet. Et kallenavn som passer byen utmerket den dag i dag. Med et hav av nye og gamle restauranter i byen vil du gå smilende fornøyd hjem!

Restaurant Smak: Lokalmat av ypperste klasse

Restaurant Smak
Foto: Smak (Marius Fiskum)

Smak åpnet for første gang dørene i 2017, og ble på kort tid sett på som ett av landets beste spisesteder og har også fått plass i den anerkjente White Guide Nordic.

Foto: Smak (Lars Åke Andersen)

Den lille intime restauranten med kun 6 bord og 24 plasser, serverer en satt sesongbasert meny, bestående av 5- eller 6 retter. Fra det nøye utvalgte vinkartet sørges det for at du får servert den perfekte vinen til retten du velger.

Hvor? Skippergata 16B

Fiskekompaniet: Det beste fra havet

Flott til nede ved havnen i Tromsø sentrum, finner du Fiskekompaniet. Få ting slår kombinasjonen av sjømat og havutsikt, og begge deler byr denne restauranten på.

Menyen er som havet, i konstant endring, og alltid fullspekket med ferske overraskelser og smaksopplevelser.

Hvor? Killegreens gate 6

Bardus Bistro: Uformell bistro i nordisk stil

Som Tromsø blir kalt Nordens Paris, kan Bardus bli kalt Nordens bistro. Spisestedet kombinerer det beste fra de tradisjonelle sør-europeiske med en nordnorsk vri, og lever etter deres slogan: More fun than formal.

Skal du gå for en av hovedrettene på kveldsmenyen kan den populære reinsdyrsretten sterkt anbefales. Frister det med en drink til maten? Så bør du prøve deg på opplevelsen av en drink, “Arctic Seaweed Cocktail”.

Hvor? Cora Sandels gate 4

Nitty Gritty: Tilbake til de glade 20-årene

Skulle du ønske at du kunne dra tilbake og oppleve 1920-tallet? Hos Nitty & Gritty er det nesten som å bli tatt med 100 år tilbake i tid. “Old school”-slakterstedet fokuserer på BBQ og flammer fra grillen, mens det i baren går i digge cocktails.

I restauranten henger det kroker og utstyr ned fra taket som i de gamle slakterhusene. Utstyret kommer fra ekte slakterhus i Tromsø, som ikke ble tatt i bruk mer. Her kom ideen om et grillsted i ekte slakterstil.

Hvor? Storgata 93A

Emmas Drømmekjøkken: Bygget på en barndomsdrøm

Foto: Baren på Emmas Drømmekjøkken

Da Emmas Drømmekjøkken åpnet i 1998, gikk en barndomsdrøm i oppfyllelsen for gründer Anne Brit Andreasen. I barndommen skapte hun en imaginær figur som kunne lage skikkelig god mat, nemlig Emma. Siden restauranten åpnet har drømmekjøkkenet blitt en av Tromsøs mest kjente og eksklusive restauranter.

Foto: Emmas Drømmekjøkken

I dag drives restauranten av Andreas Bakkeli, som med det nye konseptet tar vare på Emmas renomé, men samtidig kler henne i en mer moderne drakt.

Hvor? Kirkegata 8

Hildr: Intime og hyggelige helaftener

Foto: Hildr

Hildr er en familiedrevet restaurant som åpnet dørene i 2015, og allerede i 2016 kom restauranten på pallplass da i iTromsø kåret byens beste spisested. Navnet “Hildr” kommer fra tittelen på en av bøkene til Bernt Live, og restaurantens forkjærlighet for det litterære kommer tydelig frem i baren, som gir deg en følelse av å være på ett sjarmfullt bibliotek.

Foto: Hildr

For tiden serverer Hildr 5-retters menyer, inspirert av både internasjonale og nasjonale matkombinasjoner. Hver søndag inviteres det også til god musikk med øl, musikk og stemning.

Hvor? Skippergata 11

Full Steam: Innblikk i Norsk fiskerihistorie

Full steam ble etablert i 2018 og ligger fantastisk til på Bangsundbrygga, som tidligere var ett fiskerimottak. Karl Henrik “Kalle” Mentzen, mannen bak ideen om Full Steam, ønsket at gjestene skulle få mulighet til å leve seg inn i fiskerihistorien, ved å høre, se og røre på utstillingen. Gjennom små fortellinger får man innblikk i skreifiske i de nordligste fylkene, fra båt til eksport, historien om tørrfisken og tranens viktige rolle.

I restauranten serveres det kortreiste og tradisjonelle matretter som torsketunger, tørrfisk, fiskesuppe og skrei. Kanskje matretten du får servert er dagens fangst etter en lang og hard dag på fiskefeltene?

Hvor? Søndre Tollbodgate 3

LES OGSÅ:

På Full Steam får du det beste fra Nord-Norges kyst

Emmas Drømmekjøkken

Du liker kanskje også...