– Det er viktig å ha et åpent sinn når du skal spise her

thumb image

I 2016 åpnet en liten asiatisk oase sentralt på St. Olavs Plass. Restauranten Happolati kombinerte norske råvarer med asiatiske smaker og fikk raskt anmelderne til å juble.

Det gjør den stadig, drøye to og et halvt år senere.

Dro på inspirasjonstur til Asia

Kjøkkensjef Rune Hinnaland Bjørneng var ikke vanskelig å be da han fikk tilbudet om å være med å starte opp Happolati tilbake i 2016.

– Det eneste vi hadde fått beskjed om var at det skulle være asiatisk, resten var opp til oss, forteller Bjørneng.

Han og daværende kollega Mads Kjøllmoen dro på inspirasjonstur til Asia, smakte seg gjennom land som Kina og Taiwan og kjøpte med seg over 300 kilo med tallerkener, kopper og spisepinner fra Shanghai (som forøvrig var et styr av en annen verden for å få sendt til Norge, ifølge Bjørneng).

Happolati

Rune Bjørneng, kjøkkensjef på Happolati

– Gjennomsnittsalderen var vel 21 år da vi startet opp

Da de kom hjem ble det satt sammen et team, og gjengen begynte å tenke ut meny

– Vi var en veldig bra gjeng med flinke folk som hadde gode CVer, så vi jobbet alle tett sammen for å finne ut menyen. Det var ikke sånn at en person satt og bestemte, sier Bjørneng.

Det var ikke bare en flink gjeng, men også en veldig ung gjeng som startet opp sammen.

– Gjennomsnittsalderen var vel 21 år da vi startet opp. Jeg var for eksempel bare 24 og var kjøkkensjef.

– Folk er generelt ganske unge i denne bransjen?

– Ja, man møter jo veggen og blir gal med en gang vet du. Hehe, neida!

Serverer alt fra blod til griseører

Fermentert og fritert kålchips på Happolati

På Happolati er altså den røde tråden asiatiske smaker med nordiske råvarer. Man kan velge mellom en liten (5-retters) eller stor (9 retters) meny, der det meste er sharing. Retter du kan finne på menyen er hval og svinekjake, uten dypere forklaring.

– Det er viktig å ha et litt åpent sinn når du kommer hit, for vi skal ikke skryte på oss at vi har safe mat. Jeg prøver å ha litt spesielle ting på menyen. Eksempler kan være blod, griseører eller breiflabblever, forteller Bjørneng.

Menyen skiftes ofte ut, men enkelte retter er så populære at de bare blir værende.

– Desserten vår har vært på menyen siden vi åpnet. Det er en karamellisert bao (steam bun) som blir servert som et lite prosjekt der gjesten selv legger på fyllet, etc. Den er så populær at den blir stående på menyen, sier Bjørneng.

Karamellisert Bao, en av de mest populære rettene på Happolati

– Med en gang man kaster mat er det penger rett ut av vinduet

Som på de fleste andre restauranter er matsvinn noe de er opptatt av å forhindre i størst grad på Happolati, ifølge Bjørneng.

-Man er jo livredd for det, det er der pengene flyr. Med en gang man kaster mat er det penger rett ut av vinduet. Det er dessverre ikke til å komme utenom at ting av og til må kastes, men det er viktig å ha gode rutiner på sånne ting. Det er det som skiller en god og en dårlig restaurant, spør du meg.

Happolati

Detaljer på Happolati

Matsvinn er ikke den eneste utfordringen de støter på i hverdagen. Såkalte “no-shows”, gjester som har booket bord for så å ikke dukke opp, er også problematisk.

– Jeg syns det er flere og flere som bestiller bord, men ikke møter opp. Vi vurderer om vi skal starte å ha no show-avgift, men jeg syns ikke det skal være nødvendig. Men det er helt klart et stort problem, spesielt når man er en liten restaurant. Da merker man det med en gang dersom et bord ikke dukker opp, forklarer Bjørneng.

– Vi liker å kalle oss for kosegourmet

Det er flust av forskjellige asiatiske restauranter i Oslo, noe Bjørneng syns er en fin ting.

– Det har kommet seg veldig, og det er mye bra. Det finnes mange morsomme asiatiske steder, men jeg føler ikke det er så mange som kjører den samme stilen som vi har, sier han og forklarer avslutningsvis:

– Vi liker å kalle oss for kosegourmet. Vi er liksom ikke gourmet, men samtidig er vi heller ikke rustikke. Vi er noe midt i mellom og en god og leken blanding.

Book Happolati her ➤

You may also like...