Sunnmørsk lokalmat møter spansk matkultur

thumb image

1.oktober blir Ålesund beriket med en ny restaurant i byen. Teamet bak Bro åpner BRYT Tapasbar.

Snart kan du glede deg over tapas, vin, pintxos og avslappet stemning i Brosundet. Den øverste etasjen på Bro henter frem sitt spansk-sunnmørske temperament og åpner et spicy tilskudd til matopplevelsene i Notenesgata 1.

Utgangspunkt i lokale råvarer med spansk tvist

Daglig leder på restauranthuset, Ann-Helen Svinø, er stolt av det nye konseptet og gleder seg veldig til å åpne dørene og vise frem den nye restauranten.

«Bryt Tapasbar blir et tilskudd til Ålesunds restaurantverden med en skikkelig spansk tapasbar. Som hos «storesøster» Bro i underetasjen vil mye av maten ta utgangspunkt i lokale råvarer, men på Bryt får du også spanske oster og skinker, spanske viner, sangria og spanskinspirerte drinker. Det er krevende tider med korona situasjonen og det er viktig å tilpasse seg verden vi lever i nå. Jeg er stolt av teamet på Bro og styret som har tatt grep og vist stor endringsvillighet for å skape dette nye konseptet som jeg har veldig troa på. Samarbeidet med Vest studio har gitt mye inspirasjon til hvordan Bryt Tapasbar er utformet. Her er det lav terskel og jeg gleder meg til å møte venner her selv over et glass vin og god tapas.», sier Ann-Helen.

Foto: Kristin Støylen

Spansketiden og kjøpstaden Ålesund

En gang i tiden satte spanske sjømenn på landlov sitt preg på Ålesund: Dansing i gatene, vin og gitarspilling var eksotiske innslag. Kystfolket og seilerne møttes over god mat, vin, sang og dans. På Bryt Tapasbar kan man samles som folk gjorde i spansketiden. Lave skuldre og mette mager – her kan et uformelt møte bli en kveld for historiebøkene!

Tapas og pintxos er små munnfuller som tradisjonelt serveres sammen med en øl eller et glass vin på spanske barer. Den sydlandske bartradisjonen er bare den siste i rekken av spansk påvirkning i byen vår. Spansketiden og den stans-sunnmørske klippfiskhandelen har gjennom årene satt sitt preg på byens stedsnavn, mat og lokalhistorie.

Fra teamet bak Bro

Bryt Tapasbar lanseres av folka bak Bro i etasjen under. Restaurantsjef er portugisiske Andre Ventura Florencio, som kom til Ålesund for fem år siden.

«Det er kjekt å kunne ta med seg tradisjoner og drinker fra hjemlandet til Sunnmøre», sier han – og påpeker at også hans portugisiske forfedre reiste nordover for å handle klipppfisk. «Med seg hadde de mye vin og stein som ble brukt til bygging av blant annet kirken på Giske», forteller Andre.

Kjøkkensjefen på Bro, Ronny Kolvik, flyttet tilbake til Ålesund for 2 år siden. Han har tidligere tatt OL-gull med kokkelandslaget og drevet restauranten Arakataka i Oslo.

«Det er spennende å starte med spansk tapas, det er en ny utfordring for meg, og det er morsomt og motiverende å prøve ut nye ting. Menyen blir en miks mellom lokale og spanske råvarer», sier Ronny Kolvik.

BRYT Tapasbar åpner torsdag 1.oktober i Notenesgata 1, i etasjen over Bro. Åpningstider blir tirsdag til torsdag kl 18.00 til 23.00, fredag og lørdag kl 16.00 til 00.00.

Book BRYT Tapasbar her ➤

You may also like...