Guide: På disse restaurantene får du nordisk mat i moderne drakt

… og en solid dose historie med på kjøpet.

Mat er næring, men det er også historie. Maten speiler kulturen, klimaet og landskapet. Ørreten du spiser til middag har svømt i et eller annet vann et eller annet sted i Norge. Kanskje i Jølstravatnet i Sogn og Fjordane – et stille fiskevann langt unna byens kaos, omsluttet av storslåtte fjell og vill natur. Dens oldeforeldre levde antageligvis i den samme dammen.

I restauranter som spesialiserer seg på nordisk mat står historien til maten sentralt. Like viktig er det å hente impulser utenfra for å modernisere de tradisjonsrike rettene. At du her får mye for pengene, er derfor sikkert.

Men hvordan kan du nyte godt av alt det nordiske kjøkken har å by på?

Ved å gå ut og spise, så klart!

Vi presenterer her fem spisesteder som definitivt er verdt et besøk hvis du er sulten på god, nordisk mat.

1. Vaaghals

Denne stilfulle restauranten ligger i moderne omgivelser i Operakvarteret i Oslo og følger de norske årstidene med ørneblikk. Selv beskriver restauranten seg «som en møteplass mellom unike norske råvarer og gode norske og internasjonale retter». Bak restaurantene finner du anerkjente kokker som Jørn Lie og Arne Brimi pluss resten av gjengen fra TV-serien «Gutta på tur». Vaaghals har fått mye ros i media – for maten, selvfølgelig, men også for kunnskapsrik service og inviterende atmosfære.

Hvor: Dronning Eufemias gate 8, 0191 Oslo

Book Vaaghals her ➤

2. Bokbacka

Nordisk design møter nordisk mat og kultur i Bokbacka. Et spisested som snuser på en stjerne i Michelinguiden, og som siden åpning høsten 2015 har tatt Oslo med storm. Ikke så rart, det er tross alt ikke så mange steder i hovedstaden som minner om Bocbacka. Her får du servert mat som ser ut som små stykker kunst, gjerne forberedt på bordet, rett foran øynene på deg. Spisestedet er elegant innredet og på veggene henger kunst signert den keramiske kunstneren Anne Udnes.

Hvor: Skovveien 15 0252 Oslo

Book Bokbacka her ➤

3. Bacchus

Bacchus ligger sentrumsnært til i hovedstaden og har lange røtter i byen. I 2015, som del av feiringen av sitt 25 års jubileum, forvandlet stedet seg fra å være en kafé til å være et spisested. Gjengen bak har ikke sett seg tilbake siden. På menyen finner du nordisk mat til vennlige priser, blant annet hvitvinsdampede blåskjell med fløte, urter og et hint av chilli til 195 kroner. Stedet passer fint til uformelle anledninger, og det brune, røffe interiøret kler den uanstrengte stemningen.

Hvor: Dronningens gate 27, 0154 Oslo

Book Bacchus her ➤

4. Pila

Når du trer inn på Pila, bare et steinkast unna Akerselva, kan du ved første øyekast bli overrasket. «Er det sånn et nordisk spisested i særklasse ser ut, altså?» «Tja», er kanskje svaret du får, for gjengen på Pila gjør sin helt egen greie. Dette er både en kafé og nordisk bistro, og et sted du besøker hvis du ønsker en kul og avslappet restaurantopplevelse. Huset kan friste med alt fra knallgod kaffe til smakfull vin, spennende øl samt fantastisk mat med nordisk tilsnitt. Akkurat nå finner du dessuten pannestekt skrei på matkartet, og hver torsdag lokker kjøkkenet med potetballtorsdag fra 16:00 til 18:00.

Hvor: Østre Elvebakke 7, 0182 Oslo

Book Pila her ➤

5. Nord og Natt

Nord og Natt ligger fint til i et lunt og moderne lokale på Tøyen. Restauranten er innredet med store vinduer, og for den nysgjerrige er det gode muligheter for å iaktta livet på gata der utenfor. Men hvorfor gjøre det? Maten som serveres her er estetisk nytelse per definisjon og smaker like godt som den ser ut. Spisestedet har mange nordiske retter på menyen, hvorav alle er basert på lokalproduserte, årstidsbundne og kvalitetsorienterte ingredienser. Et spennende valg er okseburgeren med akevitt, pepperotmajo, syltet rødløk og poteter. Norskere blir det ikke!

Hvor: Hagegata 22-24, 0608 Oslo

Book Nord og Natt her ➤

 

You may also like...