– Det er fortsatt mye uutforsket i den grønne delen av matverden

thumb image

Fem kjappe med Jørgen Ravneberg fra Sentralen Mat før Årets grønne kokk 2017.

Kan grønnsaker være noe annet enn tilbehør? Kan kjøtt unnværes? Hvis du spør kokk Jørgen Ravneberg fra Alta, er svaret et rungende «Ja». Finnmarkingen er bare 24 år, men han har allerede opparbeidet seg mye erfaring og blant annet vært i lære på Régis Marcon. En trestjerners Michelin-restaurant i Frankrike.

Fredag 12. februar teamer han opp med kollega på Sentralen Mat, Erlend Soltvedt, og konkurrerer mot fem andre lag om å bli «Årets grønne kokk». Konkurransen setter fokus på de grønne råvarene og ønsker å inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Kampen om den grønne tittelen finner sted på Smak 2017 i Lillestrøm.

Vi huket tak i Jørgen for en lynhurtig prat før konkurransen på fredag.

Hva synes du er det mest spennende med de grønne råvarene?

– Det er større bevissthet rundt det å spise mer vegetar og vegansk enn for noen år tilbake. Da var ikke hovedfokuset på de grønne råvarene. Samtidig er det fortsatt mye som ikke er gjort tidligere og mye som er uutforsket.

Hvis du skal trekke frem kun én vegansk rett fra ditt matrepertoar, hvilken velger du?

– Jeg er veldig glad i hummus, det er godt å spise til alt mulig. Sånn sett er det vel egentlig ikke en rett, men det smaker fantastisk.

Hvordan lager du den?

– Klassisk oppskrift. Jeg koker enten linser eller kikerter med opphakket hvitløk og noen andre gode smaker. Så blander jeg det med sherryeddik, cayenne olivenolje, tomat, nøtteolje, salt og pepper.

Hvorfor hadde Erlend og du lyst til å være med i Årets grønne kokk 2017?

– Mye på grunn av konkurranseinstinktet, men også for å utvikle oss på dette med grønn mat. Det er ikke alltid man får så mye fokus på det, og ved å delta i denne typen konkurranser kan vi gjøre oss mange fine erfaringer og få ideer til nye retter. Vi lærer mye.

Hvordan har dere forberedt dere til konkurransen på fredag?

– Vi har hatt mange gjennomføringer, og vi samtykker om at vi har et bra produkt. Også har vi en sterk gå-på-attitude. Vi er begge veldig klare for å vinne!

You may also like...