– Glassmanet er nok det rareste jeg har spist

thumb image

Vi tok en god, gammeldags «ti kjappe» med dama bak den kjente matbloggen «HellesKitchen».

Helle Øder Valebrokk, for mange best kjent gjennom matbloggen «HellesKitchen», omtaler seg selv som en ekte gastronaut- en som reiser i mat. I tillegg til å drive bloggen, der hun legger ut alt fra oppskrifter til restaurantopplevelser, er hun frilansjournalist og en ordentlig hobbykokk som bruker mye tid på mat. Hun har også gjort det bra i en rekke matkonkurranser.

Vi stilte Helle noen spørsmål om alt fra favorittdrikke til beste matopplevelse.

Topphem og Arakataka blant favorittene

Kan du nevne dine topp 5 restauranter i Oslo?

– Herregud, jeg klarer ikke rangere. kan det få bli litt flytende?

– Jeg liker veldig godt å gå ut i min egen bydel, Frogner. Nykommerne Galt, Brasserie Ouest og Topphem er tre steder som jeg ikke klarer å rangere, for de er alle tre like bra. Kan de telle som én?

– Jeg elsker barmaten på Arakataka. Generelt er jeg glad i småretter som kan deles. Det er min stil.

BA 53, rett over gaten for der jeg bor er også et sted jeg liker å spise eller sitte i baren.

Elise i Elisenbergveien i Oslo har muligens ikke byens beste kjøkken, men for en atmosfære! Å sitte utenfor en lun sommerkveld, drikke pils eller rosévin, spise klassikeren gratinert blomkål og høre Frognerfolket prate på nabobordene- det er noe av det hyggeligste jeg kan gjøre. Det samme gjelder Enoteca i Bygdøy allé. Topp stemning, byens beste og mest personlige service.

 

Hva er favorittretten din å spise hjemme?

– Krabbe i alle former. Gjerne Singapore Pepper Crab.

 

Hva drikker du helst? 

– Jeg er veldig glad i Pastis, Gin & Tonic eller en Negroni når det kommer til det sterke. Drikker helst pils med venner på byen, og god vin hjemme. Jeg drikker mye naturlig og ren vin og har en hangup på oransjevin. Har du først begynt med det – og liker stilen, så klarer du ikke snu ryggen til den.

 

Hva snackser du helst på?

– Popcorn. Jeg elsker popcorn! Hjemmepoppet popcorn med brunet smør og rosmarin er en av favorittene.

 

Hvilken råvare er din ultimate favoritt?

– Tynnribbe. Det letteste du kan tilberede og det enkleste å smaksette. Det er ikke for uten grunn jeg har ca 40 oppskrifter på ribbe på bloggen min.

Foto: Helle Øder Valebrok

Foto: Helle Øder Valebrok

– Jeg velger alltid ost fremfor dessert

Hva må du alltid ha i kjøleskapet?

– Sitron. Kan ikke lage mat uten sitron, vel.

 

Er det noe du ikke liker- som du egentlig syns du burde like?

– Jeg liker det aller meste. Det er vel egentlig ingenting jeg føler at jeg burde like. Jeg har ikke et slikt forhold til mat. Når det er sagt er jeg ikke så veldig glad i desserter som renner av sukker. Jeg velger alltid ost fremfor dessert hvis det er et valg på menyen. Desserter er ikke helt min greie, og det lever jeg veldig godt med.

 

Hva har du ikke smakt på før, men ønsker å smake?

– Det er masse jeg ikke har smakt. Jeg er heldigvis en nysgjerrig sjel og smaker gjerne det meste jeg kommer over av mat og drikke.

 

Hva er det rareste du har spist- og hvor og hvorfor?

– Glassmanet er nok noe av det rareste jeg har spist. Det fikk jeg på Dos Palillos i Barcelona. Gruet meg litt til å smake, men faktisk var det skikkelig godt. Den ble servert kald i stimler med en slags ponzusaus.

Foto: Helle Øder Valebrok

Foto: Helle Øder Valebrokk

Noma er en favoritt

Kan du fortelle om den aller beste matopplevelsen du har hatt?

– Da jeg fylte 40 år tok mannen min meg med til Noma i København. Det måltidet sto for meg som det aller beste jeg har spist i mitt liv. Nå, snart 7 år etter det besøket, har jeg vært tilbake på Noma og hatt samme øyeåpner. Det er en grunn til at de mange ganger har vært kåret til verdens best restaurant. Jeg elsker skalldyr og denne sesongens meny består kun av råvarer fra havet, og da er det jo enkelt å si at dette er den beste matopplevelsen jeg har hatt.

– Dog vil jeg gjerne si at mine beste matopplevelser ofte ikke har hatt stjerne. Jeg finner glede i de små øyeblikkene der jeg får servert noe utrolig godt. Gjerne hjemmelaget eller laget på gata. Jeg kommer nettopp fra Mauritius og har ved flere anledninger denne uken fått gåsehud av gode matopplevelser. Alle til ca 4 kroner. Gode matopplevelser måles ikke i pris eller stjerner. Det handler om råvarer, menneskene som har laget maten, smakene, tradisjonene og håndverk.

– Jeg vil heller spise en nystekt 4-kroners Roti i en bu på Mauritius fra en smilende og tannlaus fyr enn å få servert et stort og flott måltid fra en humørløs og selvopptatt Chef, avslutter Helle. 

 

LES OGSÅ: Møt den anonyme restaurantbloggeren OsloNam
LES OGSÅ: Bringer raffinert sørstatsmat til Oslo

 

You may also like...