– Vi har flere ganger fått høre at SÖL er akkurat det Stavanger trenger

thumb image

I februar satset tre unge kokker alt de hadde på å åpne en ny restaurant i Stavanger. Restaurant SÖL har siden åpningen fått utelukkende positive tilbakemeldinger.

I hjertet av Stavanger, nærmere bestemt Hetlandsgata 6, åpnet en liten oase av en nordisk restaurant i februar. Restauranten som fikk navnet etter den nordiske tangsorten «Söl», sikter på ren og nordisk mat med grønnsaker i fokus, god naturvin- og en deilig, avslappet stemning.

Stavangers yngste restauranteiere?

Bak restauranten står tre, unge lovende kokker. Nayana Engh (26), Claes Helbak (26) og Magnus Haugland Paaske (23). De har alle tre erfaring fra velkjente og kritikerroste restauranter.

– Vi har jobbet sammen ved forskjellige anledninger de siste årene. Nayana og Claes møtte hverandre på Falstled Kro, der de jobbet sammen i to år. Jeg og Claes jobbet sammen på Ylajali i Oslo, mens Nayana jobbet på Fauna. Forskjellige ting brakte oss til Stavanger, og en gang i fjor høst bestemte vi oss for å åpne noe selv, forklarer Magnus.

– Dere er jo en relativt ung gjeng, hvordan klarte dere å få det til?

– Vi klarte å spare opp nok penger til at banken ville gi oss et lite lån. Da vi planla restauranten brukte vi mye tid på å finne smarte og billige løsninger. Vi har for eksempel laget bord selv og handlet brukte stoler, sier han.

söl

Fv.: Magnus Haugland Paaske, Claus Helbak og Nayana Engh.

Magnus forteller videre at gjengen ikke arbeider på den tradisjonelle måten man er vant til å se i restauranter.

– Vi er alle tre utdannede kokker, og ønsker å jobbe på en måte hvor vi ikke har det tradisjonelle skillet mellom kokk og servitør, men heller jobber som et lag mot et felles mål. Samtidig har vi vårt «område». Jeg har hovedansvaret for kjøkkenet, Claes for service og vin og Nayana for administrasjon, sier han.

Grønnsakene i fokus

Vanligvis er man vant til at grønnsaker er en del av tilbehøret til en hovedrett av kjøtt, fugl eller fisk. På SÖL har de snudd hele denne tankegangen, og det er grønnsakene som står i sentrum for måltidet.

söl

Restauranten serverer en 6-retters middagsmeny sterkt preget av grønnsaker, med litt innslag av fisk og kjøtt fra bærekraftige leverandører. Eksempler på retter som finnes i eksempelmenyen for vinter 2018 er spinat, stekt skrei, tørket söl og brunet smør og 5-korn, økologisk høns, estragon og romanosalat.

Vil unngå de typiske restaurantreglene

I lokalet SÖL nå holder til, er det flere andre som de siste årene har forsøkt å drive restaurant uten å lykkes. Magnus tror likevel SÖL skal klare det de andre ikke klarte.

– Vi mener vi leverer et produkt som ikke finnes i Stavanger fra før av. God vin og mat med fokus på grønnsaker til en rimelig penge, blandet med en avslappet stemning. Dette kan være en vanskelig balanse, men vi mener vi har funnet riktig ‘vibe’.

– Og hva slags ‘vibe’ er det?

– Vi prøver å ha en veldig avslappet service uten fokus på de typiske restaurant-reglene. Vi bruker heller tiden vår på maten, vinen og på å snakke med gjestene, i stedet for å skjenke vann og holde dører.

– Til tider kan det også bli litt vel mye Kendrick Lamar på stereoanlegget, humrer Magnus.

söl

Håper å se en slags restaurantrevolusjon i Stavanger

Stavanger har en haug med forskjellige gode restauranter, men Magnus tror likevel SÖL skiller seg ut på en positiv måte.

– Vi har lagt prisene våre ganske mye lavere enn andre i restauranter med lignende ambisjoner. Dette er mulig for oss siden vi kjører mye grønnsaker, og fordi alle oss eiere selv står og jobber i restauranten hver dag. Vi er også en av få restauranter som kun serverer naturvin, forteller han og legger til at han håper å se flere andre kokker gjøre det samme som gjengen bak SÖL.

– Stavanger er et presset restaurantmarked, men det er dessverre mye av det samme gamle som går igjen.  Vi mener også at litt ungt blod på eiersiden kan være med på å skape en liten «revolusjon» i byen, hvor man forhåpentligvis vil se flere, mindre restauranter som eies av kokker og servitører i stedet for store kjeder.

Ønsker seg flere unge gjester

SÖL satser på å være et sted som passer for alle, men ønsker spesielt å se mer til én kundegruppe.

– Vi vet godt at det er aldersgruppen 35+ som går mest ut og spiser, men har en drøm om at flere unge vil komme og spise, sier Magnus og legger til at det hver onsdag og torsdag ettermiddag er mulig å spise såkalt personalmat for en billig penge.

söl

Fått utelukkende gode tilbakemeldinger

Siden åpningen den 16. februar har restauranten fått mye skryt av gjestene, og det ser ut til å være et konsept Siddisene har savnet.

– Vi har flere ganger fått høre at Söl er akkurat det Stavanger trenger.  For første gang siden vi startet i bransjen har vi utelukkende fått gode tilbakemeldinger. Vi har for eksempel fortsatt kun 5 av 5 stjerner på Facebook med over 40 anmeldelser.

– Antall gjester stiger gradvis og vi håper denne trenden forsetter etterhvert som ordet sprer seg, avslutter Magnus fornøyd.

 

Book Restaurant SÖL her ➤

 

LES OGSÅ: Topp 10 i 2017: Disse spisestedene imponerte gjestene
LES OGSÅ: – Dette er utvilsomt byens beste restaurant

 

You may also like...