– Buøya er en plass man bare må se

thumb image

Thomas Valø drømmer større enn noensinne. Målet er en stjerne i Michelinguiden.

I 2014 åpnet Thomas Valø et spisested på en liten og bortgjemt øy nord i Trøndelag. Året etter ble Buøy Gård listet som den 37. beste restauranten i Norge av White Guide Nordic.

– Jeg trodde noen kødda med meg. Det kunne bare ikke stemme, sier Thomas, som egentlig hadde lagt fra seg drømmen om å åpne en restaurant:

– Det var noe jeg gikk rundt og tenkte på for 10 år siden, sier han.

Men da kona til Thomas, Fredrikke Sverdrup, skulle arrangere jobbseminar for 70 gjester på Buøya i begynnelsen av 2014, dukket plutselig drømmen opp igjen. Thomas skulle nemlig stå for maten.

–  Flere sa at de var veldig fornøyde, både med oppholdet og maten. Så da øynet vi en mulighet.

Sjette generasjon som drifter stedet

Det er ikke tilfeldig at det var på akkurat Buøy Gård paret startet restaurant. Fredrikke er nemlig sjette generasjon til å eie og drifte stedet. Helt siden 1800-tallet har den herskapelige gården vært i familien. Denne tradisjonen fører nå Thomas og Fredrikke videre.

buoygard

Fredrikke og Thomas har gjort det til sin hjertesak å gjøre Buøy Gård til et attraktivt turistmål, for som Thomas forklarer så enkelt:

– Buøya er en plass man bare må se.

Thomas sier at de også er veldig inspirert av Fäviken, en liten restaurant i nærheten av Åre i Sverige der de spesialiserer seg på gourmetopplevelser.

–  Det var etter Fävikens store suksess at vi skjønte at det var mulig å få til noe på et så lite sted. Målet var at vi etter 10 år skulle vi være blant de 100 beste restaurantene i Norge.

– Etter to år var vi blant de 37 beste, sier Thomas og humrer.

– Gjestene kommer jo faktisk hjem til oss

Det er altså ingen tvil om at gjestene elsker Buøy Gård. Thomas tror grunnen til det, foruten fantastisk mat og omgivelser, er den personlige opplevelsen gjestene får.

– Det er en veldig annerledes opplevelse, for gjestene kommer jo faktisk hjem til oss. Folk slapper mer av her enn andre steder, siden det er veldig personlig og hjemmekoselig. De føler at de er på besøk hos oss, og det er noe vi ønsker å bevare, forteller han.

buoygard

Det kommer flere folk til Buøya i dag enn det gjorde i gamle dager. Mye på grunn av den suksessfulle restauranten.

Plutselig fikk gården besøk av folk fra andre siden av jorda.

– Vi hadde for eksempel noen fra Taiwan her i sommer. To av de var så dårlig til beins at de ikke klarte å komme seg inn i restauranten. Da fikk de lov til å sitte ute i den store hagen i stedet, forteller Thomas.

Får skryt for kortreiste kamskjell

Det skal mye til for å servere mer kortreist mat enn det gjøres på Buøya. I tillegg til å drive restauranten, driver paret også med økologisk produksjon av sidet trønderfe og villsau. Buøya er også kjent for å være et godt fiskeområde, noe Thomas vet å benytte seg av.

Da White Guide var på besøk, fikk de blant annet smake ferske kamskjell. Thomas tror dette var en av årsakene til den høye plasseringen i 2015, og han har fått flere hyggelige tilbakemeldinger fra gjester på at kamskjellene er eksepsjonelt gode.

– Jeg har fått høre at vi har ødelagt kamskjell for enkelte. De sier at de ikke får like bra kamskjell noe annet sted.

– Men så må de bare jo komme tilbake, sier Thomas og smiler.

buoygard

Villsau på Buøya.

Satset på utvidelse av restauranten

Det siste året har Thomas og Fredrikke satset mye på å utvide både restauranten og konseptet. I fjor mistet de sin plassering i White Guide fordi de holdt på med ombygging, men ifølge Thomas kommer de knallsterkt tilbake i år.

– Tidligere har jeg vært eneste ansatt i restauranten, og vi har hatt begrenset med plass. Nå har vi fått nytt kjøkken og mer plass til gjestene, sier han og legger til at de også skal ansette enda en kokk.

buoygard

I fremtiden ønsker Thomas også at gjestene skal ha mulighet til å overnatte, likt som på Fäviken.

– Vi vet at det er veldig mange som ønsker at vi skal ha egen overnatting. Hvis vi får dette til, vet vi at vi hever pakken.

Sikter mot stjernene

Restauranten på Buøya ble altså en suksess. Men det å havne i White Guide holder ikke for Thomas, han sikter enda høyere.

– Jeg har sagt at jeg skal ha en Michelin-stjerne. Det er mitt neste mål, avslutter han med et lurt smil.

 

Book Buøy Gård her ➤

 

LES OGSÅ: – Vi har flere ganger fått høre at SÖL er akkurat det Stavanger trenger
LES OGSÅ: – Dette er utvilsomt byens beste restaurant

 

You may also like...