– Ekte godt smør er nok den ene tingen jeg må ha i kjøleskapet!

thumb image

Norgesmester i grilling, kokk, matstylist, forfatter og matblogger – Jan Ivar Nykvist er en mann med mange baller i lufta samtidig, noe han klarer utmerket.

I 2014 imponerte Jan Ivar det norske folk med sine beundringsverdige grillkunnskaper under deltakelsen i Norges Grillmester på Tv2. Her stakk han av med 2. plassen. Siden den gang har han og gjengen i Team BarbieQ kjempet seg til hele fire seiere i NM i grilling, pluss 2. og 3. plasser i både EM og VM i grilling.

Og listen stopper ikke der!

Jan Ivar ga ut sin første kokebok GLØD i 2015. To år senere kom boka Maten vi deler. Begge ble nominert til «Årets norske kokebok». I år kom det nyeste tilskuddet til Jan Ivars forfatterportefølje: Sunt på grillen. Det er alle bøker du burde ha i hjemmet og som vinner hvis du vil lage ekstra god mat!

Foto: Mats Dreyer

I dag driver han det kreative fotostudiet Oktopus og matbloggen Maten vi deler sammen med sin høyre hånd, fotograf, stylist og grafisk designer, Mats Dreyer.

Vi stilte Jan Ivar noen spørsmål om alt fra favorittrestauranter til hva han alltid må ha i kjøleskapet.


À L’aise burde fått en Michelin-stjerne

Kan du nevne dine topp 5 restauranter i Oslo?

– Det er etterhvert veldig mange bra restauranter i Oslo, så det er ikke lett. Heldigvis spurte du om fem, og ikke bare en 🙂

Restaurant Bokbacka: Alltid bra kvalitet og fantastisk retter, gode smaker og overraskende kombinasjoner.

Restaurant A´Laise: Min favorittgourmetrestaurant i Oslo. Vakker mat på restauranten som burde fått en Michelin-stjerne i år.

Restaurant Golden Chimp: byens beste dumplings, og retter proppfulle av smak laget av kokker som tørr å utfordre smaksløkene!

Restaurant Fyr: Gode retter tilberedt i Jesper-grill, noe som gir røff gourmetmat. I tillegg har de gode retter i baren, og ikke minst en fantastisk park-meny om sommeren på en av byens fineste uteserveringer.

Restaurant Fangst: God sushi, men har også mye annet godt på menyen. Len deg tilbake og la kokkene imponere med sin Omakase-meny.

Credit: @Bokbacka

«Alltid bra kvalitet og fantastisk retter, gode smaker og overraskende kombinasjoner.»

Book Bokbacka her ➤

Credit: @Restaurant À L’aise

«Min favorittgourmetrestaurant i Oslo. Vakker mat på restauranten som burde fått en Michelin-stjerne i år.»

Book À L'aise her ➤

Credit: @The Golden Chimp

«Byens beste dumplings, og retter proppfulle av smak laget av kokker som tørr å utfordre smaksløkene!»

Book Golden Chimp her ➤

Grillet sjøkreps slår aldri feil

Hva er favorittretten din å spise hjemme?

– Det varierer veldig etter anledning og humør. Til hverdags kan det være en enkel Pasta carbonara som er favoritten. Men hvis jeg skal invitere gode venner på middag, så elsker jeg å servere store fat med grillet sjøkreps som settes midt på bordet. Sjøkreps gratinert med smør, gressløk, ingefær og sitron. Servert med godt brød ved siden av er det noe av det beste jeg vet.

«Hvis jeg skal invitere gode venner på middag, så elsker jeg å servere store fat med grillet sjøkreps som settes midt på bordet» -Jan Ivar (Foto: Mats Dreyer)

Sicilianske viner imponerer

Hva drikker du helst?

– Jeg er bedre på mat enn jeg er på vin, så får ofte tips fra dyktige vinmennesker. Det kan være tips fra dyktige Sara Døscher som har gitt ut to forståelige bøker om vin, eller det kan være fra ansatte på mitt lokale vinmonopol, eller det kan være viner jeg har drukket på restaurant.

– Denne sommeren var vi to uker på Sicilia, så denne sommeren har det blitt mye Italiensk hvitvin. På Sicilia er det fantastisk flinke til å servere sine lokale viner, så har fått noen virkelige overraskelser i løpet av sommeren. Så jeg skal nok teste ut enda flere Sicilianske viner utover høsten!

Hva snacker du helst på?

– Jeg kan leve lenge på godt brød og godt smør. Og hvis man skal «steppe det opp» til en liten forrett sammen med et glass vin, så kan det gjerne være en god spekeskinke og litt vellagret Gruyere ved siden av.

Hvilken råvare er din ultimate favoritt?

– Som jeg var inne på i sta, så er nok sjøkreps en stor favoritt. Eller så er jeg glad i jordbær, lam og asparges. Jeg er også glad i norsk viltkjøtt i sesong!

– Alt blir bedre med litt smør

Hva må du alltid ha i kjøleskapet?

– Ekte godt smør er nok den ene tingen jeg må ha i kjøleskapet! Alt blir bedre med litt smør 🙂 Hvis jeg får lov til å ha fler ting, så vil jeg gjerne også ha sitron, en bit parmesan og iskald melk der.

Foto: Mats Dreyer

Er det noe du ikke liker- som du egentlig synes du burde like?

– Jeg har veldig lyst til å like gin. Det har kommet så mange kule gin-varianter, både fra Norge og fra rundt om i verden. Jeg vil virkelig, men får det ikke til.

Hva har du ikke smakt på før, men ønsker å smake?

– Oj…. Tror ikke det er en råvare jeg drømmer om å smake som jeg ikke har smakt, så da må det kanskje bli mat jeg allerede har smakt – i en ny setting. For eksempel sushi laget ev en gammel sushikokk på en bitteliten bortgjemt sushirestaurant i Tokyo. Eller kamskjell som akkurat er tatt opp av vannet, grillet over åpen ild på brygga.

Hva er det rareste du har spist- og hvor og hvorfor?

– Jeg kommer faktisk ikke på noe skikkelig rart jeg har spist. Men i september har vi bord på den nyåpnede Restaurant Alchemist i København. Der har jeg hørt at man blir utfordret, så hvis du spør meg etter det, så tror jeg muligens at jeg kan svare noe konkret 🙂

Hos Punk Royale blir du full, mett og lykkelig

Kan du fortelle om den aller beste matopplevelsen du har hatt?

– Der kunne jeg svart både de nystekte vaflene når jeg var liten, eller jeg kunne svart restaurant Geranium i København, Maaemo i Oslo eller Frantzen i Stockholm. Jeg kunne også svart første gangen jeg var på restaurant Palace grill i Oslo!

– Men tror jeg må svare første gang vi var på på restaurant Punk Royale i Stockholm. En restaurant som ser ut som en skitten bar fra utsiden. Inni er det gøy rockemusikk, røykmaskin, drinker i store mugger og galskap. Men midt i all galskapen er det fantastisk mat! Det er andelever, hummer og de beste råvarene du kan drømme om. Noen av rettene serveres på anneledes og morsomme måter. De er blant annet kjent for sin første rett, som er svart kaviar som du får servert rett på hånda, fulgt av en vodkashot. Når du går derfra er du både full, mett og lykkelig.

Besøk Jan Ivars matblogg HER!
Følg Jan Ivar på Instagram HER!


Siste innlegg:

You may also like...