– Fyllet må være eksplosivt og juicy. En god dumpling gir deg en skikkelig wow-følelse.

thumb image

Jan Robin Ektvedt fra Hitchhiker åpner spisested bygget på kjærlighet til dumplings og asiatiske smaker.

– Dumplings er sjelden i fokus, sier Jan Robin.

Den tidligere Hitchhiker-kokken snakker engasjert, men med fatning.

– Hvis de er på menyen, er det som små innslag. Men det er ikke mange restauranter i Oslo som vier seg til dumplings.

Han ser utover et foreløpig tomt lokale på Tøyen. Her vil han gjøre alvor av drømmen om en restaurant med dumplings i hovedrollen. 27. september åpner det asiatisk-inspirerte spisestedet The Golden Chimp.

– Jeg har tenkt på denne restauranten helt siden vi åpnet Hitchhiker i 2014, fortsetter Jan Robin.

Fant seg selv på Hitchhiker

Hitchhiker har blitt et populært stoppested for folk som er nysgjerrige på street food. Det er noe litt backpacker-aktig over restauranten på Vulkan, hvis meny bugner med retter og drikke fra hele verden. Jan Robin beskriver oppholdet på Hitchhiker som en «finne seg selv periode».

– Det har ikke vært så mange regler. Jeg har eksperimentert med gatemat og utenlandsk mat, forskjellige nudeldeiger og tacolefser, teksturer og fyll. Jeg har blandet forskjellige smaker og kommet frem til nye retter, sier Jan Robin.

Før Hitchhiker var han kokk på verdenskjente stjernerestauranter som Noma i København og Fat Duck i Berkshire, i tillegg til flere anerkjente restauranter i Norge, blant annet Strand og Engø Gård. På Hitchhiker har han fått lov til å leke mer enn han har gjort tidligere i karrièren, sier han.

– Men det har samtidig gjort at det ikke har vært så mye tid til å fordype seg i én rett. Det har jeg savnet litt.

Jan Robin Ektvedt åpner The Golden Chimp på Tøyen 27. september.

Dumplings er digg

En dumpling er en pute av hvete eller potet fylt med kjøtt, fisk eller grønnsaker. Variasjonene er mange. Rent teknisk kan raspeball fra Norge, ravioli fra Italia og empanadas fra Sør Amerika kategoriseres som dumplings.

På Hitchhiker utviklet Jan Robin en forkjærlighet for japanske og kinesiske dumplings (gyoza, baozi og wonton). Det er denne type dumplings han vil servere på The Golden Chimp.

– Hva synes du er spennende med dumplings?

– Jeg er jo ikke fra Japan eller Kina og trenger ikke å ta hensyn til normene man følger der. Vi står friere til å utfordre og eksperimentere med andre råvarer enn de man tradisjonelt bruker. Det synes jeg er gøy.

– Også digger jeg smaksopplevelsen. Tekstur er viktig – den må være bitevennlig. Fyllet må være eksplosivt og juicy. En god dumpling gir deg en sikkelig wow-følelse, sier Jan Robin.

Dumplings vil spille hovedrollen på The Golden Chimp, men kjøkkenet vil også by på andre godbiter.

– Vi kommer til å servere diverse retter inspirert fra Japan og Kina, som sashimi og dim sum. Det vil være mange serveringer, sier Jan Robin og legger til at de også vil ha et stort og variert utvalg sake på menyen.

To etasjes restaurant

Tilbake i lokalet på Tøyen forestiller han seg en ferdig påkledd restaurant. The Golden Chimp blir to etasjer stor.

– Oppe blir det bar. Det skal være et sted man kan komme innom for enkle småretter og snacks. En Biri-tapet vil snurpe seg gjennom etasjen. Det blir gult, friskt og festlig, sier Jan Robin og fortsetter: – Restauranten vil ligge i kjelleren. Rommet vil være dekorert med fargerike blomster. Det vil dufte av sitrongress og ingefær. Lyset vil være grønt, og det vil være en roligere atmosfære enn oppe.

Og hva med navnet? The Golden Chimp.

– Vi tenkte det var gøy å ha et kinesisk navn. Mange restauranter heter jo Golden Dragon, men vi måtte finne på noe annet, sier Jan Robin og ler.

Book Golden Chimp her ➤

You may also like...