Slik er det å jobbe som matfotograf

thumb image

Pål Barlein (26) aka www.matfotografen.no, arbeider med å ta bilder av god mat.

– Jeg har alltid vært godt over middels interessert i matlaging og alt som dreier seg om mat, forteller Pål.

Til vanlig jobber han som markedsansvarlig og fotograf i motebransjen, men det er ofte han bruker ettermiddagene og helgene på å ta matbilder på bestilling fra forskjellige kunder. Det kan være alt fra Funky Frozen Yoghurt til Finnmarksfisk.

https://www.instagram.com/p/Bn_MlN6AVgF/?taken-by=matfotografen

– Foreløpig blir alt arbeid med Matfotografen lagt til helger og etter klokken fire på hverdager. På sikt hadde det selvsagt vært helt fantastisk å drive www.matfotografen.no på fulltid, sier han.  

Så muligheten gjennom matblogg

Interessen for mat har han hatt hele livet, men den tok virkelig av da han studerte business i London.

– Jeg brukte mye tid på ulike farmer’s markets, og skrev oppskrifter og tok bilder til matbloggen min, Unimeal, som jeg dessverre gav opp etter studietiden.

Det var på denne tiden han ble bevisst på at det fantes flere muligheter enn blogging innad i matbransjen.

– Da jeg startet Unimeal i London, fant jeg fort ut at interessen for fotografering var like stor som interessen for mat. Jeg tok noen oppdrag for lokale restauranter i London og restaurantene jeg hadde sommerjobb på, men det var ikke før i år at jeg startet www.matfotografen.no. Mitt første oppdrag som Matfotografen fikk jeg av Funky Frozen Yogurt gjennom en anbefaling, noe jeg tror man er avhengig av i denne bransjen.

https://www.instagram.com/p/Bn6po74gIgE/?taken-by=matfotografen

Bruker Instagram for å få oppdrag

For det er ikke bare-bare å få oppdrag som nyoppstartet matfotograf. Pål forteller at han bruker Instagram flittig for å skaffe oppdrag.

–  Jeg sender ut DMs til de restaurantene og produsentene jeg selv synes hadde vært interessante å jobbe med, hvor jeg får napp av og til. Denne måten å anskaffe klienter på er veldig tidkrevende, så jeg blir ekstra glad når aktører tar kontakt fordi de synes bildene på Instagram-profilen min er fine. Jeg kommer nok også til å starte en blogg på hjemmesiden med skikkelig digge oppskrifter, sånn at jeg kan spre matglede og kanskje få noen oppdrag i samme slengen!

Får spise maten han tar bilde av

Men hvordan fungerer det egentlig i praksis å jobbe som matfotograf? Hvordan er et vanlig oppdrag?

Om en potensiell klient viser interesse og ber om et tilbud, stiller jeg noen enkle spørsmål for å kartlegge behovet. Dette inkluderer antall bilder, type stil, hvilke formater bildene skal være i, og om klienten har noen inspirasjonsbilder som gjenspeiler hva som ønskes å formidle. Basert på svarene jeg får i behovsanalysen, lager jeg et konkret pristilbud med tidsestimat for planlegging, fotografering og etterarbeid.

https://www.instagram.com/p/BmsKrjcgZa1/?taken-by=matfotografen

– Om jobben er på location, stiller jeg opp med fotoutstyr, rigger opp og lar klienten tilberede maten slik de ønsker å fremstille den. Jeg har alltid med rekvisita for å underbygge det estetiske, men aldri dominere. Viktig å huske at det er maten som skal skinne! Produsenter uten lokale foretrekker å sende produkter. Eksempler på dette er Finnmarksfisken AS og Sterk Saus.  

– Får du spise maten du tar bilde av?

– Ja! Men om det er på location, tar jeg meg sjeldent tid til det. 

Påls favoritter

– Hvor interessert er du i mat?

– 10/10! Jeg kan sitte i 4 timer og se på juleribba kose seg i ovnen.

– Hva er favorittrestauranten din?

– Vanskelig spørsmål. Men Lille Saigon 1 og Sumo er de to største favorittene jeg kan komme på.

– Hva er favorittretten din?

– Confit de canard med appelsinsaus, stekte poteter og grønne bønner. På en god andreplass kommer pasta carbonara uten fløte, med hvitløk.

– Hva må du alltid ha i kjøleskapet?

– Wienerpølser fra Finsbråten!

 

 

You may also like...