Stjerneambisjoner

thumb image

Eva-Linda Ramnestedt på Restaurant Smak lever for å lage fantastiske opplevelser for andre. Nå vil hun gi tromsøværingene følelsen av å besøke en Michelinrestaurant.

Blant de beste i Norge på tre måneder

26. juni ble White Guide Nordic 2017-2018 sluppet. Restaurant Smak er en av de store overraskelsene med en 15. plass på den norske listen. Restauranten i Nordens Paris har bare vært åpen i litt over tre måneder, men er altså allerede regnet som en av Norges topprestauranter.

– Hadde den ligget i Oslo, ville den vært en av hovedstadens beste, sa inspektør Kai Lyche til Dagbladet.

Tidligere i år snakket vi med Eva-Linda Ramnestedt om restaurantens store ambisjoner  – som jo må sies å være langt innenfor rekkevidde med den flotte plasseringen i White Guide!

Inspireres av de beste

15. mars åpnet Restaurant Smak sine dører i Tromsø. På papiret er svenske Eva-Linda Ramnestedt restaurantens daglige leder, men Eva-Linda bruker ikke tittelen selv. «Daglig leder» antyder jo at man er på toppen, men den snakkesalige svensken er klinkende klar på at hun ikke står over noen andre.

– Jeg er bare Eva-Linda, poengterer hun.

Eva-Linda er utdannet servitør og har vært i bransjen i mange år. Sammen med mannen, kokken Espen Ramnestedt, har hun besøkt restauranter overalt i verden. Da paret åpnet sin egen restaurant i Bodø i 2010, lot de seg inspirere av de beste. Med Restaurant Smak ville de tilby noe nytt i Nordland.

– Da vi kom til Bodø, kunne vi ikke si at vi serverte oksehale. Vi kalte det en «liksom-burger». Mange fra Bodø har sagt at de fikk deres første store restaurantopplevelse hos oss. Det er litt det jeg lever for. Jeg synes det er morsomt å lage fantastiske opplevelser for andre, sier Eva-Linda.

Mangeårig jakt

Årene i Bodø viste at det var fullt mulig å drifte en gourmetrestaurant langt nord i Norge. Rammene var likevel ikke helt riktige.

– Driften gikk veldig bra, men lokalene var litt for store. Kjøkkenet var for langt unna resten av restauranten. Vi ville ha et åpent kjøkken, men fikk ikke tillatelse, sier Eva-Linda.

Foto: Lars Åke Andersen

Foto: Lars Åke Andersen

I 2015 tok Eva-Linda og Espen turen videre nordover. I Lofoten ville de åpne hotell og restaurant, men duoen møtte atter en gang på romlige utfordringer. Rubbel og bit ble solgt, og paret tok opp restaurantjakten i Tromsø. I Skippergata fant de endelig det perfekte stedet.

– Nå har vi en mye mindre restaurant, og gjestene har utsikt til det åpne kjøkkenet. Vi satser stort på å skape en varm atmosfære, og en restaurant der folk skal føle seg hjemme, sier Eva-Linda.

Bak nye Restaurant Smak står Eva-Linda og Espen samt en kokk og en servitør.

– Det er en trygghet i at vi ikke er så mange, sier Eva-Linda.

Smak av verden

Da spisestedet med det sanselige navnet holdt til i Bodø, var det regnet som et av de beste i hele Norge. Gode anmeldelser og snakk om stjerne i Michelinguiden var hverdagskost.

– I Bodø var vi litt bortskjemte med at vi nesten alltid var fullbooket. Folk visste hva de gikk til, sier Eva-Linda.

I Tromsø har Restaurant Smak startet litt mer i det små, men ambisjonene er fortsatt skyhøye og råvarene like gode som før. Alt er basert på friske, nordnorske råvarer, og restauranten bytter ut maten på menyen annenhver uke.

– Vi vil gi folk i Tromsø følelsen av hvordan det er å gå på en Michelinstjernerestaurant. Følelsen av at timene bare forsvinner, at du kommer deg vekk og får noen timer med ferie fra hverdagen. Det er viktig at man kan få slike opplevelser også her i Tromsø, sier Eva-Linda.

Foto: Lars Åke Andersen

Foto: Lars Åke Andersen

Og oppskriften er enkel: Den lille gjengen på Restaurant Smak tar utgangspunkt i det de selv liker best når de går ut og spiser.

– Vi leverer bare det vi selv har lyst på – god mat og drikke, hyggelig atmosfære og en smak av verden, sier Eva-Linda.

Book Restaurant Smak her ➤

You may also like...