Nå treffer ramen-bølgen Oslo

thumb image

Men vil den japanske nudelsuppen fortrylle Oslo-folket?

– Jeg tror Torggata er riktig plassering. Ramen er nytt i Oslo, og det er fint å holde til i et nabolag med andre innovative barer og spisesteder.

Det lange, sorte håret hviler over skuldrene mens hun tripper forsiktig rundt i det nakne, nesten tomme rommet.

I to år har Ann Sung-an Lee drømt om å åpne en ramen-restaurant i Oslo, og for litt over tre måneder siden fant hun endelig det perfekte lokalet i Torggata.

Restauranten, som har fått navnet Koie («hytte i skogen» på norsk, «komme hjem» på japansk), er hennes mest personlige prosjekt så langt i karrièren. Tim Homer, som tidligere har jobbet på Nobu, Zuma og St. Johns i London, blir kjøkkensjef på spisestedet.

– Da jeg var 7 år, flyttet jeg sammen med foreldrene mine til Japan. Jeg vokste opp med å spise ramen, sier Ann.

Hun har tidligere driftet BBQ-sjappa Way Down South og taco-stedet Mission Taco – begge i Oslo og begge kritikerroste. I sommer har hun vært restaurantansvarlig på idylliske Gressholmen Kro.

–  Men ramen ligger mer naturlig for meg.  Da jeg var liten, tittet jeg på moren min lage japansk mat, fortsetter Ann.

Denne høsten popper det opp to ramen-restauranter på det kulinariske kartet i Oslo.

Den driftige restaurantgruppen Lava Oslo, som fra før av styrer i spakene på Smalhans, Hitchhiker, Sentralen med flere, vil stå bak den andre i rekken. I samarbeid med David Quist fra københavnske Hrímnir Ramen slår de dørene opp for en ramen-restaurant senere i år.

Ann Sung an-Lee og Tim Homer åpner snart ramen-restauranten Koie.

Fra bunnen av

Men hva er det som er så spesielt med denne mildt krydrede nudelsuppen fra Japan, som for lengst har rukket å bli en «hit» i storbyer som New York, London, Paris og København?

For tidligere kjøkkensjef på streetfood-restauranten Hitchhiker, Jan Robin Ektvedt, handler et godt resultat i bunn og grunn om hjemmelagde nudler. Snart åpner han restauranten The Golden Chimp – et japansk spisested som også vil tilby ramen ved spesielle anledninger.

Han har eksperimentert mye med ramen på Hitchhiker, men aldri kommet frem til et helt perfekt resultat.

– Nudlene må sitte hvis det skal kalles en ramen. De andre ingrediensene synes jeg man kan tolke litt på egenhånd, sier han.

På de beste ramen-restaurantene bruker man spesialdesignede maskiner for å fremstille de smakfulle hvetenudlene. På Koie i Torggata vil de ikke være dårligere, og nylig investerte restauranten i en kolossal nudelmaskin på 500 kilo. Ann synes det er viktig å lage nudlene fra bunnen av.

– De beste taco-restauranter lager torillaene fra scratch. Det er det samme med ramen. Friske, hjemmelagde nudler er så utrolig mye bedre enn importerte nudler, sier Ann. Hun legger til at de også vil lage egen kraft basert på lokale ingredienser.

Jan Robin mener ferske råvarer er alfa og omega når det kommer til gjennomført ramen.

– Det man får i utlandet er på et helt annet nivå enn det man får i Oslo. Nettopp på grunn av kvaliteten på nudlene, sier han.

Har troen på suksess

Men det er ikke bare de ferske nudlene som kiler smaksløkene dine når du prøver en ekte ramen for første gang.

Japanske retter er nemlig mildere i smak enn mat fra for eksempel Vietnam og Thailand.

– I Norge er det mange som forbinder asiatisk mat med sterke krydre. Men i det japanske kjøkken er umami kjernen i all god mat, sier Ann.

Umami betyr «god smak» på japansk og kategoriseres som den femte smak ved siden av salt, søtt, surt og bittert. Ann tror den litt fremmede, men samtidig spennende retten vil slå an her hjemme.

– Ramen har blitt en trend nesten overalt i verden. Nå står Oslo for tur. Jeg tror det vil bli en suksess, sier hun.

Hun forteller at det nedstrippede rommet i Torggata vil være forvandlet til en minimalistisk innredet restaurant med skandinavisk «look» en gang i september. Vegger prydet av sterke fargetoner, blokktrykk samt japanske tresnitt skal gi varme til de rene overflatene og skape en hjemmekoselig atmosfære.

Hvis vinden fortsetter å blåse, kommer det etter alle solemerker å dømme flere ramen-restauranter til Oslo i nær fremtid. Jan Robin ønsker den japanske nudelsuppe-trenden velkommen til byen, men oppfordrer til større viten om retten.

– Det er viktig å hente inn det riktige utstyret og folk med kunnskap om ramen, fastslår han.

You may also like...