Restauranter med lutefisk på menyen

thumb image

Lutefisk er en gammel og viktig del av norsk mattradisjon, og noen hevder at nordmenn har spist lutefisk i over 1000 år! Nå er det igjen tid for å kose seg med den tradisjonsrike retten, og vi guider deg til restauranter med lutefisk på menyen.

Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som behandles med lut. Det er en lang og omstendelig prosess, som sørger for at fisken får den karakteristiske konsistensen og smaken som lutefiskentusiaster over det ganske land elsker.

Tilbehøret spiller også en viktig rolle, og tradisjonelt serveres den populære retten med bacon, ertestuing, poteter – og selvfølgelig sennepssaus og masse godt smør. Lutefisksesongen starter i oktober og varer helt frem til jul, og er for mange selve definisjonen av norsk julemat.

Hvis du har lyst på et lekkert måltid lutefisk, bør du sjekke ut disse restaurantene:

Smak på hjemmelaget lutefisk hos Restaurant Slippen

Slippen ligger idyllisk til ved Vesterelva i hjertet av Fredrikstad, og her kan du kose deg med lutefisk fra start november og helt til lille julaften. Den trivelige restauranten er kjent for sin fantastiske sjømat og stemningsfulle atmosfære, og hva er vel bedre enn å nyte et deilig måltid lutefisk med utsikt til bryggepromenaden i Plankebyen?

Restauranten har også en rikholdig meny med lekre for- og hovedretter, laget på gode og lokale råvarer. Så hvis du er sulten på god og hjemmelaget lutefisk, bør du ta turen til Slippen før jul.

Hvor: Verkstedveien 12, 1671 Fredrikstad

Når: Ca. 4/11 – 23/12

Kom til tradisjonsrik lutefiskbuffet på Arctandria Sjømat Restaurant

Hos Arctandria Sjømatrestaurant er det – som navner sier – sjømat som står i fokus. Restauranten har også lange og solide tradisjoner for lutefisk, og for mange av stamgjestene deres er lutefisksesongen et av årets høydepunkter.

Her kan du nyte deres tradisjonelle lutefiskbuffe fra starten av oktober og frem til jul, og ny fisk blir klargjort for hver bestilling. Det vil si at hos Arctandria får du kun fersk lutefisk. De koselige og maritime lokalene og den varme stemningen gjør Tromsø-restauranten til det perfekte stedet for et trivelig lutefisklag i mørketiden.

Hvor: Strandtorget 1, 9008 Tromsø

Når: 1/10 – jul

Smak på årets lutefisk fra Lofoten hos Sjøbua Restaurant

Sjøbua byr på stemningsfull og varm atmosfære og nydelig mat i hjertet av Ålesund. Her har de servert mat til både fastboende og tilreisende siden 1987, og som seg hør og bør i fiskeribyen Ålesund, er det fokus på ferskfanget fisk og lokale delikatesser fra havet. De er dessuten viden kjent for sin lekre hummersuppe.

Menyen følger sesongene, og restauranten henter mange av råvarene fra lokale produsenter. I lutefisksesongen kan du smake på deres lekre lutefisk. Tradisjonen er den laget av lutefiskloins fra Brødrene Berg, som i en årrekke har produsert lutefisk på vinterskrei fra Lofoten. Så det er bare å glede seg!

Hvor: Brunholmsgata 1A, 6004 Ålesund  

Når: 18/10 – jul

Lutefisk for feinschmeckere på Bro

lutefisk
Foto: Bro

I sentrum av Ålesund finner du den anerkjente restauranten Bro. Her kan du meske deg med de lekreste retter, basert på gode lokale råvarer fra den sunnmørske natur. Bro har både en ‘casual dining’ restaurant og en koselig kaffebar, som forvandles til en cocktailbar etter mørkets frambrudd.

Menyen er a la carte og er basert på lokale råvarer i sesong. Her er det kystgastronomi som er i fokus, og dette gjenspeiles også i deres skiftende menyer. I førjulstiden kan du nyte deres tradisjonsrike lutefisk, og deres 3-retters meny bestående av lutefisk, einerrøkt ørret og multer med yoghurt til dessert.

Hvor: Notenesgata 1, 6002 Ålesund

Når: 11/11 –22/12

Nyt lutefiskmeny med havutsikt hos Apotekergata No. 5

Apotekergata No. 5 er en sjarmerende nabolagsrestaurant som ligger idyllisk til ved Brosundet i Ålesund. Her serveres smaksmenyer basert på sesongens lokale råvarer, og det er naturens årstider som dikterer menyen. På Apotekergata No. 5 kan du nyte sunnmørske delikatesser mens du skuer utover mot havet og fiskeskutene som passerer forbi. Det perfekte stedet for å nyte årets lutefisk, med andre ord.

Her kan du nyte lutefisk med alt som hører til fra september og frem til jul, og du kan også få den tradisjonsrike tørrfiskretten som del av en fristende 3-retters meny bestående av rakfisk til forrett, lutefisk til hovedrett – og selvfølgelig en av restaurantens mange søte fristelser til dessert.

Hvor: Apotekergata 5, 6004 Ålesund

Når: Slutt september – jul

You may also like...