Oslo-guide: Historiske spisesteder

thumb image

Det er noe helt spesielt med å få servert mat i et ærverdig lokale med mye historie i veggene. Vi har listet tre restauranter som både leverer på rettene og uforglemmelige restaurantopplevelser i historiske omgivelser.

Strand Restaurant

En kort kjøretur fra Oslo sentrum, finner man idylliske Strand Restaurant, som har huset restaurantdrift siden 1924. Her sitter historien i veggene, selv etter en oppussing for ti år siden. Siden den gang er det Bocuse d’Or-vinner Tom Victor Gausdal, Stian Floer og kokkekollektivet Lava som har stått for driften av restauranten. Huset rommer i dag en restaurant, en liten kafe, en stor terrasse med uteservering og flere selskapslokaler. I tillegg er det en båthavn rett nedenfor hvor det også finnes egne gjesteplasser for restaurantbesøkende. Maten står i stil med det tradisjonelle og er bygget på norsk matkultur hvor menyen tar deg med på en reise gjennom norske mattradisjoner.

Etter et tiår med helsårsdrift, har restauranten valgt å fokusere på sommersesongen, så her gjelder det å få tatt turen i løpet av en av de neste ukene.

Hvor? Strandalleén 48, Stabekk

Gamle Raadhus

Det Gamle Raadhus, ligger på hjørnet av Nedre Slottsgate og Rådhusgata, og er et av de mest historiske bygg i hovedstaden. Bygd i 1641, sto det klart som Christianias første rådhus og er i dag fredet. I tillegg til å være byens rådhus fungerte bygningen også som et samlingspunkt for borgerskapet. Her får man nesten en følelse av å reise tilbake til borgerskapets tid med hvite duker og tungt møblement, som gir en følelse av ærverdig luksus.

På kjøkkenet står også tradisjoner i fokus, og her følges de norske årstidene tett og råvarene blir plukket ut fra de aller beste leverandørene i landet. All mat blir servert med garnityr, og selv om det i hovedsak blir servert klassiske retter, er det også rom for kreativ på kjøkkenet som gjenspeiles i rettene. Her legges det vekt på å formidle en historie bak maten; hvor de ulike rettene kommer fra, samt hva de har hatt av betydning for det norske folk opp gjennom tidene. En filosofi som kler historien bak bygget. En restaurantopplevelse man ikke vil være foruten rett og slett!

Hvor? Nedre Slottsgate 1, Oslo

Værtshuset Bærums Verk

Værtshuset er et tidsløst og klassisk sted. Her får man god mat og drikke, men man får også en opplevelse rundt selve måltidet. Det rødmalte tømmerhuset ligger like ved elven Lomma og hvert rom i huset har en egen atmosfære og innredning. På menyen er det hovedsakelig norske retter som er inspirert av Herregårdsmåltidene som ble servert på de norske storgårder i siste halvdel av 1800-tallet. Her får du et ekte norsk herregårdsmåltid. A la carte-menyen kan blant annet friste med retter som grillet kongekrabbe, kalvefilet og grillet ishavsrøye med potetpuré.

Hvor? Værtshusveien 10, Bærums Verk

Du liker kanskje også...