Oslo-guide: Historiske spisesteder

thumb image

Maten smaker bare bedre når den serveres i historiske omgivelser. Vi guider deg til noen av de beste historiske spisesteder i Oslo og omegn, hvor du både kan oppleve fantastisk mat og historiens vingesus.

Hvis du ønsker tips til stemningsfulle matopplevelser i historiske omgivelser, så skal du bare lese videre. Vi har nemlig funnet fire restauranter i Oslo som både leverer på mat og uforglemmelige opplevelser. Bli med oss på en reise tilbake i tid.

Ekte norsk herregårdsmåltid på Værtshuset

En liten halvtimes kjøretur fra Oslo, finner du Værtshuset Bærums Verk. Et et tidsløst og klassisk sted, hvor du kan du nyte god mat og drikke i hyggelige og historiske lokaler.

Det rødmalte tømmerhuset ligger like ved elven Lomma, og hvert rom i huset har sin helt egen atmosfære og innredning. Værtshuset kan bryste seg med å være Norges eldste serveringsted, og det er ikke bare bygningen og innretningen som har historisk preg.

Også menyen bærer preg av at dette er et sted med mange og lange tradisjoner. Her finner du et fristende utvalg av tradisjonelle norske retter, inspirert av de historiske Herregårdsmåltidene som ble servert på norske storgårder i siste halvdel av 1800-tallet.

Så hvis du gjerne vil nyte et herremåltid i historiske omgivelser, skal du avlegge Værtshuset et besøk.

Hvor: Værtshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Norsk tradisjonsmat på Losby Gods

På Losby Gods, rett utenfor Oslo, har god mat og drikke stått i sentrum siden midten av 1800-tallet. Da godseier Lorentz Meyer Boeck drev Losby Gods med sin kone i 1893-1936 var godset kjent som et gjestfritt selskapshus og lystig møtepunkt for hovedstadens mest velstående borgere.

I dag er det praktfulle bygget åpent for alle som ønsker å nyte et staselig måltid i historiske og naturskjønne omgivelser. På Losby Gods er det fokus på tradisjonsrik og nordisk mat, og her kan du virkelig spise som en fordums godseier.

Godset ligger vakkert til i Losbydalen, så hvorfor ikke få opp appettitten med en tur i den omkringliggende naturen – enten til beins eller på ski.

Hvor: Losbyveien 270, 1475 Finstadjordet

Oslos fineste utsikt på Grefsenkollen

Godt plantet på toppen av Oslo finner du Grefsenkollen Restaurant. Her kan du nyte en spektakulær panoramautsikt over hovedstaden og Oslofjorden – men det er ikke bare den fantastiske utsikten folk flokkes til Grefsenkollen for.

Her kan du nemlig kose deg med god mat og leskende drikkevarer. Menyen er satt sammen av de beste råvarer, og du kan velge mellom både en rikholdig á la carte meny og en pizzameny med flere varianter.

Historien til Grefsenkollen strekker seg helt tilbake til 1927 – da dørene ble slått opp for første gang. Restauranten ble raskt et populært utfartssted for Oslos befolkning, og på søndager og i ferier var det nærmest en folkevandring opp til toppen.

Grefsenkollen har ikke blitt mindre populært med årene, og i dag som tidligere er stedet et kjærkomment sted for turgåere og skiløpere som gjerne vil nyte et vellsmakende måltid i flotte, historiske omgivelser på toppen av Oslo.

Hvor: Grefsenkollveien 100, 0490 Oslo

Merk historien sus på Værtshuset Sundvolden

Ved inngangen til den naturskjønne Krokskogen finner du ett av Norges mest tradisjonsrike spisesteder, nemlig Værtshuset Sundvolden. Her kan du virkelig merke historiens sus, og det er ikke så rart. Sundvolden har nemlig blitt omtalt som spisested helt siden 1648.

Værtshuset er det perfekte stedet når du trenger en pause fra byens larm. Her kan du nyte skogens ro og utsikten over idylliske Tyrifjord, og etterpå kose deg med et lekkert måltid i. Maten tilberedes fortsatt etter tradisjonelle teknikker, men selvfølgelig med et moderne tvist.

Både på lunsj- og á la carte-menyen finner du fristende retter, laget på lokale råvarer og satt sammen av stedets dyktige kokker. Her er fokus på hjemmelaget og kortreist mat, og flere av råvarene kommer fra egen urtehage eller lokale bønder.

Hvor: Dronningveien 2, 3531 Krokkleiva

LES OGSÅ:

Oslo guide: 10 mandagsåpne restauranter

Restaurant på Tjuvholmen serverer hjemmelaget pasta som på ferie i Italia

Spiseriet Oslo Golfklubb: En hole-in-one spiseopplevelse

You may also like...