Guide: Historiske spisesteder
Av og til vil man ha en opplevelse som strekker seg enda litt lenger enn god mat og service.
Nedenfor har vi listet opp noen spisesteder som har lange tradisjoner og historie i veggene.
Buøy Gård
På en liten og bortgjemt øy nord i Trøndelag, åpnet Thomas Valø og kona Fredrikke en restaurant i 2014. Siden da har restauranten gjort seg bemerket i både inn- og utland, samt fått hederlig omtale i den velkjente, nordiske restaurantguiden «White Guide».
Det er ikke tilfeldig at det var på akkurat Buøy Gård paret startet restaurant. Fredrikke er nemlig sjette generasjon til å eie og drifte stedet. Helt siden 1800-tallet har den herskapelige gården vært i familien. Denne tradisjonen fører nå Thomas og Fredrikke videre.
Menyen varierer fra dag til dag etter hvilke ferske og gode råvarer Thomas får fatt i.
Lysebu Restaurant
Lysebu har en sterk og spennende historie. Under andre verdenskrig sendte Danmark mat til Norge. Som takk for hjelpen, ga Norge Lysebu i gave til Danmark etter krigen.
Restaurantens profil er altså norsk-dansk, og maten på menyen gjenspeiler dette. Grunnfilosofien er nordisk, med utgangspunkt i lokale, økologiske og ekte råvarer.
Det tradisjonelle spisestedet ligger tett på Holmenkollen, langt borte fra byens tjas og mas.
Kjøkkenet komponerer en ny syvretters meny hver uke, basert på de beste råvarene årstiden kan by på.
Grefsenkollen
Grefsenkollen er laftet tømmer, historie og tradisjon i møte med en svært ambisiøs restaurant og fantastisk utsikt over byen og fjorden.
Grefsenkollen sportsstue ble bygget som serveringssted av Ringnes Bryggeri i 1926. Dørene ble åpnet for første gang 10 mai 1927. I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune- mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri. Grefsenkollen ble raskt et populært utfartssted og det var folkevandring til toppen på søndager og helligdager.
Den tyske okkupasjonsmakten overtok Grefsenkollen under krigen og benyttet stedet som radio- og peilestasjon. Ved frigjøringen forlangte svært unge milorg-gutter fra Grefsen stedet overgitt. Hensikten var at verdifullt radiomateriell ikke skulle bli ødelagt tyskerne. Tyskerne etterkom ordren uten innsigelser.
På 50 og 60-tallet ble stedet igjen preget av mye besøk, særlig knyttet til sportsaktiviteten i nærområdet.
Populariteten har holdt seg stødig siden, og er en favoritt for mange, enten man vil ha en eksklusiv 5-retters meny eller en pizza på uteserveringen.
Få andre restauranter kan dessuten skryte av like fin utsikt som Grefsenkollen.
Værtshuset Bærums Verk
Værtshuset Bærums Verk serverer norsk mat med mye historie. I svært idylliske og naturrike omgivelser – med elven Lomma som nabo – står et rødt hus. Værthuset Bærums Verk er Norges eldste spisested, oppført allerede i 1640 (!), kun en halvtimes kjøretur unna Oslo.
Her kan du nyte tradisjonsrik norsk mat og oppleve å bli behandlet som en venn av huset.
All mat har en historie. Det har de tatt til seg i denne restauranten. Både kokker og servitører har stor kunnskap om maten og huset, og du vil oppleve å bli litt klokere på hva norsk mat er og har vært.
Opplevelsen rundt selve måltidet er av stor betydning for de som jobber her. I det store rommet er det en hyggelig og varm tone og servicen er god.
Book Værtshuset Bærums Verk her ➤
Engø Gård
På Tjøme finner du historiske Engø Gård. Hovedbygget er fra 1845, og stedet har hatt gjester siden 1923, da Frithjof Pihl og hans søster Daisy startet et pensjonat på eiendommen.
I 1961 opphørte pensjonatdriften. I mange år deretter var gården et sommersted for hytteeiere på eiendommen. I 1983 tok Nina Feiling Andersen og Harald Andersen over gården, og gjenåpnet som dagens Engø Gård i 2000 etter omfattende restaurering og modernisering.
I 2009 ble Engø Gård en del av De Historiske Hotel & Spisesteder, som består av mange av Norges mest sjarmerende hotell og spisesteder.
Kjøkkenet serverer fantastiske retter med de beste råvarer for årstiden akkompagnert av perfekt avstemte viner fra den velfylte vinkjelleren.
Gamle Raadhus
Gamle Raadhus er en av Oslos mest tradisjonsrike restauranter. Bygget som huser restauranten er helt fra 1641..
Også på kjøkkenet er tradisjoner i fokus. I spakene styrer den meget dyktige kjøkkensjefen Eirik Strøm Lillebø og den anerkjente kokken Jørn Lie. I mars 2017 tok Lie på seg oppgaven med å lede det norske kokkelandslaget.
Kjøkkenet på Gamle Raadhus følger de norske årstidene tett og henter inn råvarer fra de aller beste leverandører i Oslo og fra mindre produsenter i hele Norge.
I stil med å være en tradisjonsrik restaurant som dyrker de norske ingrediensene, legger Gamle Raadhus vekt på å formidle historien bak maten.
Lie mener det er viktig å ta vare på historiene bak den norske maten; hvor de ulike matrettene kommer fra samt hva de har betydd for det norske folk opp gjennom tidene. Det er en filosofi som kler den gamle historien bak bygget.