Historiske spisesteder i Oslo: Fantastisk mat i unike omgivelser

thumb image
Grefsenkollen: Byens beste utsikt? Og, jammen har de ikke god mat også! Foto: Grefsenkollen

Maten smaker bare bedre når den serveres i historiske omgivelser. Vi guider deg til noen av de beste spisestedene i Oslo, hvor du både kan oppleve både nydelig mat og følelsen av historiens vingesus.

Hvis du ønsker tips til stemningsfulle matopplevelser i historiske omgivelser, så skal du bare lese videre. Vi har nemlig funnet flere restauranter i Oslo som både leverer på mat og uforglemmelige opplevelser.

Et gammelt pottemakeri, en herregård, en gammel majonesfabrikk og et arnested for demonstrasjoner og politisk virksomhet – det er bare noe hovedstaden har å by på når det kommer til historiske hendelser og steder som i dag benyttes av herlige restauranter.

Disse har klart å bevare noe av sjarmen ved det som en gang var – samtidig som de leverer mat av høyeste klasse. Bli med oss på en reise tilbake i tid!

Ekte norsk herregårdsmåltid på Værtshuset

En liten halvtimes kjøretur fra Oslo, finner du Værtshuset Bærums Verk. Et et tidsløst og klassisk sted, hvor du kan du nyte god mat og drikke i hyggelige og historiske lokaler.

Det rødmalte tømmerhuset ligger like ved elven Lomma, og hvert rom i huset har sin helt egen atmosfære og innredning. Værtshuset kan bryste seg med å være Norges eldste serveringsted, og det er ikke bare bygningen og innretningen som har historisk preg.

Også menyen bærer preg av at dette er et sted med mange og lange tradisjoner. Her finner du et fristende utvalg av tradisjonelle norske retter, inspirert av de historiske Herregårdsmåltidene som ble servert på norske storgårder i siste halvdel av 1800-tallet.

Så hvis du gjerne vil nyte et herremåltid i historiske omgivelser, skal du avlegge Værtshuset et besøk.

Hvor: Værtshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Omakase og pizza på Apostrophe

Du finner Apostrophe i en stille og uberørt oase av rolige gater på Rathkes plass, bare et steinkast unna den gamle majonesfabrikken som lå ved Sofienbergparken fra 1885 til 2013. Det litt bortgjemte stedet gjør det til en liten perle på det ellers så befolkede Grünerløkka. Lokalet har også mye historie, da det tidligere var et samvirkeutsalg på 1900-tallet.

Hos Apostrophe blir du tatt med på en kulinarisk overraskelsesreise hvor kokkene leder an. Her kan du nyte deres anmelderroste pizza, i tillegg til den 7-retters omakasemeny som de serverer fra onsdag til søndag.

«Kvaliteten på pizzaen i byen generelt er skyhøy. Men denne imponerer likevel. En ekstremt velkomponert pizza, og med presis, sprø bunn» – Dagsavisen

Apostrophe kommer dog med sin egen twist med servering av cocktails og omakase. Omakase kommer fra Japan og betyr «stole på kokken». Det er lett å tenke at pizza og omakase ikke akkurat går hånd i hånd, men på Apostrophe virker ingenting mer naturlig!

Hvor: Kirkegårdsgata 7A, 0558 Oslo

Oslos fineste utsikt på Grefsenkollen

Godt plantet på toppen av Oslo finner du Grefsenkollen Restaurant. Her kan du nyte en spektakulær panoramautsikt over hovedstaden og Oslofjorden – men det er ikke bare den fantastiske utsikten folk flokkes til Grefsenkollen for.

Her kan du nemlig kose deg med god mat og leskende drikkevarer. Menyen er satt sammen av de beste råvarer, og du kan velge mellom både en rikholdig á la carte meny og en pizzameny med flere varianter.

Historien til Grefsenkollen strekker seg helt tilbake til 1927 – da dørene ble slått opp for første gang. Restauranten ble raskt et populært utfartssted for Oslos befolkning, og på søndager og i ferier var det nærmest en folkevandring opp til toppen.

Grefsenkollen har ikke blitt mindre populært med årene, og i dag som tidligere er stedet et kjærkomment sted for turgåere og skiløpere som gjerne vil nyte et vellsmakende måltid i flotte, historiske omgivelser på toppen av Oslo.

Hvor: Grefsenkollveien 100, 0490 Oslo

Merk historien sus på Værtshuset Sundvolden

Ved inngangen til den naturskjønne Krokskogen finner du ett av Norges mest tradisjonsrike spisesteder, nemlig Værtshuset Sundvolden. Her kan du virkelig merke historiens sus, og det er ikke så rart. Sundvolden har nemlig blitt omtalt som spisested helt siden 1648.

Værtshuset er det perfekte stedet når du trenger en pause fra byens larm. Her kan du nyte skogens ro og utsikten over idylliske Tyrifjord, og etterpå kose deg med et lekkert måltid i. Maten tilberedes fortsatt etter tradisjonelle teknikker, men selvfølgelig med et moderne tvist.

Både på lunsj- og á la carte-menyen finner du fristende retter, laget på lokale råvarer og satt sammen av stedets dyktige kokker. Her er fokus på hjemmelaget og kortreist mat, og flere av råvarene kommer fra egen urtehage eller lokale bønder.

Hvor: Dronningveien 2, 3531 Krokkleiva

Frihet og politikk på Politikern

Et måltid med de viktigste fra Norges og verdens historie – midt i Oslo. Politikern, med navn tatt etter sin beliggenhet – i hjertet av regjeringskvartalet på Youngstorget ligger restauranten som er dekket med bilder av kjente politiske ledere og helter fra verdenshistorien, og dets pub-atmosfære kan nytes i selskap med dem.

Politikern er et sed hvor det dufter av historie – bygningen har eksistert siden omkring 1850-årene, og selve stedet har vært vitne til flere historiske tog og demonstrasjoner. Den gir en atmosfære av frihet, politikk og historie.

Fra pasta som får italienerne til å himle med øynene til kåring av byens beste burger finner du alt smaksløkene måtte drømme om. En meny full av deilige hjemmelagde retter basert på gamle oppskrifter har restauranten til formål å skape en helhetlig opplevelse for deg som gjest. Politikern har så klart lagt til en moderne vri på rettene for å sette sit eget preg.

Hvor: Youngstorget 6, 0181 Oslo

Gourmet i tidligere pottemakeri på Xef

Et tidligere pottemakeri og gammelt rettersted har blitt til idylliske Tjuvholmen, hvor du i dag kan nyte spansk gastronomi i verdensklasse på restauranten XEF.

XEF er en moderne restaurant med en helt uslåelig beliggenhet ved bryggekanten på Tjuvholmen. Restauranten har en intim og deilig atmosfære, og kan lokke med spennende spansk gastronomi som er en fryd for både gane og øyne. Hos XEF er det fokus på spanske matlagingsteknikker – både de tradisjonelle og de moderne, og deres briljante kokker kombinerer gjerne lokale råvarer med spanske delikatesser.

Hvor: Bryggegangen 8, 0252 Oslo


LES OGSÅ:

Her finner du Oslos beste sushi

Topp 10: Dette er gjestenes favoritter!

You may also like...