Topp 10: Dette er gjestenes favorittrestauranter

thumb image

Vi er halvveis i 2023, og det er på tide å gjøre opp status over hvilke restauranter som har krøpet til topps på gjestenes favorittliste så langt i år. Tradisjonen tro har våre gjester kåret sine favorittspisesteder, og nå kan vi endelig løfte sløret for hvilke som kom på listen over de ti beste norske restauranter i første del av 2023.

Hvis du ønsker en spiseopplevelse litt utenom det vanlige, kan du med fordel besøke en av de ti spisestedene som våre sultne gjester har kåret til de beste norske restaurantene så langt i 2023.

1. Bjaaland Bygderestaurant

beste norske restauranter
Foto: Bjaaland Bygderestaurant

Førsteplassen over de beste norske restauranter så langt i 2023 går til ingen ringere enn Bjaaland Bygderestaurant. Denne lille restaurantperlen ligger i den naturskjønne bygda, Morgedal i Telemark, og her har de både velsmakende lokalmat, sjarmerende stemning og rik historie på menyen.

Restauranten ble åpnet i 2020 av Hellene og Thomas Berstad i det gamle Olav Bjaalandsmuuseet i Morgedal. Olav Bjaaland var en norsk skipioner og polfarer – kort sagt: en ekte eventyrer. Så det er kun passende at hjemmet hans legger lokalet – og navn – til et restauranteventyr.

Hellene og Thomas Berstad har jobbet og spist seg gjennom store deler av verden, og da de til slutt landet i den naturskjønne telemarksbygda og åpnet Bjaaland Bygderestaurant, ønsket de å videreføre noe av Olav Bjaalands eventyrlyst. Det fallt derfor helt naturlig å oppkalle restauranten etter den lokale eventyreren.

beste norske restauranter
Foto: Bjaaland Bygderestaurant

Hos Bjaaland Bygderestaurant lager de mat fra bunnen av – og helst på lokale råvarer. Maten skal nemlig helst fortelle en historie – om kjærligheten til bygda og de vakre fjellene som omgir den. I tillegg til lokale matvarer, foretrekker Hellene og Thomas Berstad, økologiske ingredienser fra naturvennlige produsenter.

Resultatet er utrolig velsmakende, og en fryd for både smalsløker og øyne. Det kan både smakes og sees at det ligger både solidt kokkehåndtverk og mye kjærlighet bak de lekre rettene hos Bjaaland Bygderestaurant. I tillegg til utsøkt mat og høykvalitetesvin, kan bygderestauranten også lokke med en fantastisk gjestfrihet og vakre lokaler.

På fredager står det enkle og delevennlige retter på menyen – perfekt når du skal kose deg med venner og familie. På lørdager kan du nyte deres 6-rettersmeny – som alltid er en kulinarisk opplevelse.

Bedømmelse: 5.79 av 68 anmeldelser

Adresse: Vårstaulvegen 1, 3848 Morgedal

2. Marlenes Bistro

beste norske restauranter
Foto: Marlenes Bistro

På andreplassen over de beste norske restauranter har vi publikumsfavoritten Marlenes Bistro. Stedet er kjent for å servere hjemmelaget mat bygget på gode tradisjoner, og for å lage mat som restauranten selv ønsker å dele med sine gjester.

«Vi er ikke så opptatt av at alt skal være så fancy, men heller at man skjønner hva det er man spiser», forteller gjengen. Fokuset ligger heller på gode råvarer. Det viktigste for bistrofamilien er at man skal føle seg hjemme, og den stemningen kan gjestene skrive under på.

Det uformelle spisestedet holder til i koselige lokaler i Kongsberg, og her er det gjestfrihet og hjemmelaget mat som står i fokus.  

beste norske restauranter
Foto: Marlenes Bistro

Marlenes Bistro er et resultat av matglede og kjærlighet til de gode, norske råvarene. Her kan du kose deg med velsmakende retter laget på kortreiste råvarer i sesong, og la deg friste av deres spennende og varierte vinkart

Menyen følger sesongene, og hos Marlenes Bistro har de en særlig kjærlighet til de råvarene de kan hente i den norske naturen og fra norske produsenter. Resultatet er en spennende og svært velsmakende meny.

Gleden ved å skape noe sammen, møtes over et godt måltid og ikke minst kose seg sammen som en liten familie er viktige verdier hos Marlenes Bistro. Så ta med dine kjente og kjære til en lekker restaurantopplevelse i uformelle og trivelige omgivelser.

Bedømmelse: 5.70 av 105 anmeldelser

Adresse: Nymoens Skrågate 2, 3611 Kongsberg

3. À L’aise

beste norske restauranter
Foto: À L’aise

Tredjeplassen over de beste norske restauranter i første halvår av 2023 er det Oslo-restauranten À L’aise som stikker av med. Den franskinspirerte restauranten slo dørene opp i 2017, og har siden åpningen kunnet skjemme bort gjestene sine med moderne eleganse og klassisk fine-dining.

Det er den anerkjente danske kjøkkensjefen Ulrik Jepsen som styrer på kjøkkenet, og han har tidligere jobbet på flere danske Michelin-restauranter, inkludert fasjonable Hotel D’Angleterre i København.

Hos À L’aise møtes klassiske matlagingsteknikker med moderne eleganse, og sesongens beste råvarer med kvalitetsingredienser fra hele verden. Resultatet er både kreativt og utrolig velsmakende.

beste norske restauranter
Foto: À L’aise

Menyen følger årstidene, og den er full av spennende gastronomiske overraskelser – både på tallerkenen og i glasset.

Rettenes elegante anretning er en opplevelse i seg selv, og maten harmonerer perfekt med den klassiske og elegante innretningen.

Så hvis du ønsker en minneverdig restaurantopplevelse med et streif av fransk eleganse, skal du avlegge À L’aise et besøk. Du bør imidlertid huske å bestille bord noen dager i forveien, da dette av gode grunner er et svært populært sted.

Bedømmelse: 5.68 av 125 anmeldelser

Adresse: Essendropsgate 6, 0368 Oslo

4. Umami

beste norske restauranter
Foto: Umami

Harstad-restauranten Umami tar fjerdeplassen i kåringen over de ti beste norske restauranter.

Restauranten ble dessuten kåret til Nord-Norges beste restaurant i 2017 av The White Guide Nordic, så her har du muligheten for å nyte et utsøkt måltid i trivelige omgivelser.

Umami betyr velsmakende og lekker på japansk, og det er nettopp dette som kjennetegner maten som serveres på den anerkjente Harstad-restauranten. Den smaker fantastisk, samt er en sann fryd for øyet.

beste norske restauranter
Foto: Umami

Umami ble stiftet i 2011, og drives av kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, som begge har jobbet på noen av Norges beste restauranter.

Deres hovedprioritet er å kombinere unike smaker og høykvalitetsingredienser, og rettene deres er en fryd for øyet og en opplevelse for ganen.

Umami arrangerer også månedlige matkurs og matlek, og deres koselige spisestue er tilgjengelig for både små og store anledninger.

Bedømmelse: 5.68 av 141 anmeldelser

Adresse: Hans Egedes gate 12, 9405 Harstad

5. Bar Amour

beste norske restauranter
Foto: Bar Amour

Sist, men ikke minst: på femteplassen over de ti beste norske restauranter, finner du Bar Amour. Restauranten ligger sentralt i Oslo, på Waldemar Thranes gate 70. Restauranten ligger i etasjen over den populære pizzarestauranten, Tranen, som er en del av Lofthus Samvirkerlag.

Men på andre etasje er det ikke pizza, men portugisisk som står på menyen. Restauranten kan nemlig lokke med en spennende tasting meny, inspirert av det portugisiske kjøkken – og tilsatt en dæsj afrikanske og asiatiske smaker.

Rettene lages på det beste av norske råvarer, og resultatet av dette mat-møtet er virkelig verdt å smake.

beste norske restauranter
Foto: Bar Amour

Hos Bar Amour kan du nyte en lekker 6-retters meny, akkompagnert av et stort og spennende utvalg av utsøkte viner som harmonerer perfekt med maten. 

Det foregår stor kokkekunst på det lille kjøkkenet, og bevæpnet med en japansk binochatan-grill og vaffelhjern tryller kokkene fram den ene lekkerbisken etter den andre.

Menyen varierer fra uke til uke, avhengig av hvilke råvarer som er i sesong. Rettene er nøye satt sammen, og her kan selv den største feinschmecker bli imponert.

Bedømmelse: 5.63 av 87 anmeldelser

Hvor: Waldemar Thranes gate 70, 0173 Oslo

De 10 beste norske restauranter i første halvår av 2023:

  1. Bjaaland Bygderestaurant, Morgedal (5.79 av 68 anmeldelser)
  2. Marlenes Bistro, Kongsberg (Score: 5.70 av 105 anmeldelser)
  3. À L’aise, Oslo (Score: 5.68 av 125 anmeldelser)
  4. Umami, Harstad (Score: 5.68 av 141 anmeldelser)
  5. Bar Amour, Oslo (Score: 5.63av 87 anmeldelser)
  6. Restaurant Selection, Oslo (Score: 5.63 av 24 anmeldelser)
  7. Vaffelbua – Café & Isbar, Sarpsborg (Score: 5.62 av 23 anmeldelser)
  8. Stykke, Oslo (Score: 5.57 av 46 anmeldelser)
  9. The Zip, Stavanger (Score: 5.57 av 68 anmeldelser)
  10. Knutepunktet Vertshus, Moss (Score: 5.54 av 23 anmeldelser)

You may also like...