Sett farge på januarmenyen med gode grønne retter

thumb image

Er du en av dem som synes januar er litt grå og kjedelig? Så er det desto større grunn til å sette flere grønne retter på menyen! Selvom det er vinter, bugner det nemlig av velsmakende og grønne råvarer i sesong. Her guider vi deg til noen av de beste stedene å spise i Oslo, hvis du er sulten på digg plantebasert mat fra lokale leverandører.

Flere og flere restauranter har fokus på plantebasert og bærekraftig mat. Så hvis du har nyttårsforsett om å spise mer grønt, er det nok av gode spisesteder å velge mellom. Disse restauranter i Oslo har et godt utvalg av vegetariske eller veganske retter på menyen, og de har fokus på kortreiste råvarer fra norske leverandører.

Handwerk Botaniske

grønne retter
Foto: Handwerk Botaniske

Første stopp på vår grønne Oslo-tur er Botanisk hage på Tøyen. Her ligger nemlig Handwerk Botaniske – som er intet mindre enn en liten perle av en restaurant, hvor de alltid kan lokke med mange gode og grønne retter på menyen.

Restauranten ligger idyllisk til i Gamle Tøyen Hovedgård, midt i hjertet av den botaniske hagen. Her – i sjarmerende, historiske lokaler – kan du kose deg med et deilig lunsj eller middag, laget på kortreiste og økologiske råvarer.

grønne retter
Foto: Handwerk Botaniske

Handwerk Botaniske har alltid et fristende utvalg av grønnsaksbaserte retter på menyen, så som lune vegetargryter, lekre salater og kremet hummus. Unn deg også en hjemmebakt Tøyensvele til dessert – den smaker heeelt perfekt til en kopp nybrygget kaffe.

Hvor: Sars gate 1, 0562 Oslo

Brutus

grønne retter
Foto: Brutus

Deretter går turen videre til en annen restaurantfavoritt på Tøyen, nemlig Brutus. Her – i et sjarmerende hjørnelokale i Eiriks gate 2 – venter det deg en spiseopplevelse du ikke glemmer med det første.

Stedet er en kombinert vinbar og restaurant, og her serveres det både naturlig vin og naturlig mat. Råvarene er håndplukkede fra lokale leverandører som verdsetter kvalitet og bærekraft.

grønne retter
Foto: Brutus

Hos Brutus er det grønnsakene som styret showet, og her finner du alltid et fristende utvalg av grønne retter å velge mellom. Du finner dessuten alltid en naturvin som harmonerer perfekt med maten, så et besøk her vil garantert glede både magen og ganen.

Hvor: Eiriks gate 2 B, 0650 Oslo

Smalhans

grønne retter
Foto: Smalhans

Vi fortsetter vår kulinariske rundtur videre til St. Hanshaugen og hele Oslos nabolagsrestaurant, Smalhans. Her har de også alltid gode grønnsaksretter på menyen, i tillegg til et stort utvalg av naturvin og øl.

I 2015 fikk Smalhans utmerkelsen Bib Gourmand fra Michelin-guiden – en utmerkelse som går til restauranter som serverer utsøkte matopplevelser til en rimelig penge. Og det er nettopp det du får på denne koselige restauranten.

grønne retter
Foto: Smalhans

Smalhans bruker produsenter som leverer kvalitetsvarer til riktig pris, og på kjøkkenet blir alle råvarene utnyttet til det fulle – så intet går til spille. Stikk innom for en velsmakende vegetarrett og et glass perlende naturvin, og nyt den herlige nabolagsstemningen.

Hvor: Ullevålsveien 43, 0171 Oslo

Kolonihagen Frogner

grønne retter
Foto: Kolonihagen Frogner

Fra St. Hanshaugen legger vi kursen mot Frogner. Godt gjemt i en kritthvit bakgård finner du Kolonihagen, som er en liten grønn oase av et spisested. Da restauranten åpnet i 2009 var det Norges første hel-økologiske spisested, og siden dengang har Kolonihagen blitt drevet med et ønske om å videreføre den nordiske matkulturen gjennom fokus på sesongbaserte råvarer fra bæreraftige produsenter og den norske naturen.

Den ny-nordiske restauranten har flere fristende grønne retter på menyen – alle sammen laget på økologiske ingredienser av den høyeste kvalitet.

grønne retter
Foto: Kolonihagen Frogner

Det er ikke bare maten som er økologisk hos Kolonihagen Frogner. Også alle vinene som serveres her er enten økologiske, organiske eller biodynamiske. Og i tillegg til utsøkt mat og god drikke, kan restauranten også lokke med en avslappet og sjarmerende stemning. 

Hvor: Frognerveien 33, 0263 Oslo

Sentralen Restaurant

grønne retter
Foto: Sentralen

Siste stopp på turen er Sentralen Restaurant. Du finner den i Kvadraturen, som tidligere huset Gamle Christiania Sparebank. Men nå har lukten av penger blitt erstattet av den deilige duften av de lekreste retter. Her kan du kose deg med folkelig goumetmat laget på gode norske råvarer.

Uansett om det er lunsj eller middag du er sulten på, så er Sentralen et godt valg. Restauranten serverer både a-la-carte og settmenyer, og de kan alltid friste med velsmakende vegetarretter, som nystekt rømmebrød med pepperrotkrem, betetartar eller karamellisert blomkål – for bare å nevne noen av deres mange grønne småretter.

grønne retter
Foto: Sentralen

Hos Sentralen er kvaliteten i topp, prisene rimelige og stemningen uformell. Kort sagt oppskriften på en skikkelig trivelig restaurantopplevelse.

Hvor: Øvre Slottsgate 3, 0457 Oslo

You may also like...