Elio Corsi var lei av pizza. Så begynte han å konkurrere.

thumb image

Elio Corsi på Eataly Ristorante lager Norges beste pizza. Men pizzabakeren fra Italia har ikke alltid vært like glad i det populære brødet med ost og fyll.

Pasjon for pizza

Hvordan lager du Norges beste pizza? Eller enda bedre: Hvordan lager du verdens beste pizza?

Elio Corsi kan svare på begge deler. Nesten, hvert fall.

Tidligere i år vant Elio førsteplass i norgesmesterskapet i Pizza. Dermed kunne Eataly Ristorante i Oslo, hvor Elio jobber til daglig, skryte av å ha Norges best pizzabaker.

– Jeg tror jeg vant fordi ingen har laget noe lignende. Og fordi den er veldig god, sier Elio med tykk italiensk aksent og ler.

Det er ikke første gang den karismatiske kokken vinner en pris for sin pizza. Elio har tidligere vunnet NM i pizza, EM i pizza og stått på pallen i Pizza VM.

I disse dager forbereder han seg til nok et verdensmesterskap.

Med andre ord: Han er en av verdens beste i sitt fag.

Sånn har det imidlertid ikke alltid vært. I mange år var Elio møkk lei det flate brødet med ost og fyll.

Hva skjedde?

Konkurranse åpnet øynene

Vi må tilbake til 2012. Elio og hans kone er på besøk i Norge. Elio jobber som pizzabaker i Bologna i Italia, men den økonomiske situasjonen er tøff. Fra en venn får han høre at han kan tjene mer penger i det kalde landet i nord. Noen måneder senere får han tilbud om jobb.

– Jeg fikk jobb på den første restauranten jeg var til samtale hos, sier Elio.

Før Elio kom til Norge hadde han laget pizza i over 20 år. Han var lei. Pizzaene ble laget på samlebånd, og det var lite rom for kreativitet.

– Før var jeg veldig lei av å lage pizza. Jeg ville bytte jobb. Men å lage pizza var mitt liv nå. Jeg måtte gjøre noe spesielt med det, mimrer Elio.

Norgesmesterskapet i 2014 ble en øyeåpner.

– Konkurransen åpnet øynene mine for hva pizza kan være. Før var jeg en veldig klassisk pizzabaker. Nå ville jeg gjøre ting annerledes.

Tenker pizza 24/7

Konkurransen i 2014 gikk da også veldig bra. Elio stakk av med førsteplass.

– Jeg begynte å bruke andre ingredienser. Jeg fant min vei, sier han.

Tar man en titt på vinnerpizzaen, Carpaccio E Tartufo, er det lett å se hva Elio snakker om. Tomatsaus, skinke og ost er byttet ut med utradisjonelle ingredienser som shitakesaus, bøffelmozzarella og shitakesopp. Pizzaen minner ikke om noe annet, og mange har latt seg imponere.

I 2015 ble Elio europamester, og det samme året fikk han 3. plass i Pizza VM. I 2016 tok han nok en gang storeslem i Norge. I dag er Carpaccio E Tartufo en av Eataly Ristorantes mest populære retter.

– Jeg laget pizza i over 20 år før jeg fant ut hva pizza var. Jeg måtte tilbake til utgangspunktet. Nå er jobben min å tenke, tenke, tenke, forteller Elio.

På mikronivå

Ingredienser er likevel ikke alt. Elio mener en god bunn og blikk for nyanser er alfa omega. Da Elio konkurrerte mot 800 andre i Pizza VM i 2016, var oppgaven å lage verdens beste Margeritha, kjent som kanskje verdens enkleste pizza å lage. Ingrediensene: Deig, tomatsaus og ost.

Hvordan klarte du å skille deg ut?

– Jeg lagde en spesiell tomatsaus basert på tomater fra Vesuvius i Italia. Det er en veldig sjelden type tomat, og den har en veldig spesiell smak. De ligner på cherrytomater, men smaker helt annerledes.

Konkurransen gikk bra, og Elio fikk tredjeplass for sin Napoletana.

Konkurrerer internt

Elio tror konkurranseinstinktet styrker restaurantdriften på Eataly.

– Jeg har begynte å konkurrere med en annen pizzabaker i restauranten. Vi utfordrer hverandre til å lage nye, gode pizzaer. Jeg likte ikke å gjøre det før, men nå har jeg endret mening. Det gjør at vi hele tiden blir bedre. Forandring kan være positivt, sier Elio.

I mai drar han til Parma i Italia for å delta i nok et verdensmesterskap.

– Jeg skulle gjerne vært enda bedre forberedt.

Tror du har sjansen til å vinne?

– Åh, jeg vet ikke. Det er veldig tøff konkurranse. Jeg tror ikke det, men jeg vil prøve, avslutter den italienske pizzabakeren.

You may also like...